Alegerea unui telefon mobil in anul 2019 este o activitate extrem de dificila. Varietatea de modele, de preturi si de brand-uri este mai mare ca oricand. Din punctul meu de vedere, in prezent un se mai construiesc telefoane proaste, ci doar telefoane pentru anumite categorii de oameni si pentru bugetul fiecaruia.
Contents
Ofertele continua la eMag
La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.
Din pacate, in societatea noastra inca se pun etichete din cauza obiectelor pe care le detinem si acest lucru se aplica si in cazul telefonului personal. Atunci cand vedem o persoana cu un telefon scump incepem sa-l catalogam ca om instarit, ca persoana care nu tine cont de bani sau sa-l judecam pentru alegerea facuta. Aceste lucruri sunt niste prostii iar singurii care profita de pe urma lor sunt producatorii.
Trebuie sa cumparam telefoane si obiecte in general pe care ni le permitem si care ne satisfac necesitatile. Daca nu sunteti o persoana care foloseste telefonul in scopuri importante, chiar are rost sa platiti chiar si 5000 de lei pentru un telefon doar pentru ca este modelul nou sau are o camera de fotografiat mai buna?
Nu contest deloc utilitatea telefonului mobil si evolutia tehnologica pe care o are, dar cu timpul am realizat ca petrecem prea mult timp utilizandu-l si uitam de realitate in care ne aflam de fapt. Acum ca am stabilit anumite lucruri, in topul de astazi am decis sa includ 3 dintre cele mai bune telefoane mobile de pe piata sub pretul de 2000 de lei. Din pacate, nu am putut include un model de la Apple sau de la OnePlus deoarece telefoanele lor mai noi depasesc bugetul stabilit deja.
Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand cautati un telefon sub pragul de 2000 de lei?
Daca deja am stabilit bugetul, urmatorul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa nu avem asteptari enorme precum avem de la modelele de top. Sunt telefoane foarte bune si sub acest prag, dar pana la urma, nu degeaba varfurile de gama au preturile pe care le au. De multe ori nejsutificate, dar totusi ele sunt “artileria grea”.
Verificati ca specificatiile pe care le au sa fie cat mai recente si puternice (in cazul telefoanelor cu Android). Desi aparent este foarte complicata treaba cu alegerea procesorarelor, acceleratoarelor grafice sau a altor componente, treaba sta desutl de simplu. Daca nu aveti o pasiune pentru acest domeniu, cel mai simplu este sa cautati pe Google care sunt procesoarele cele mai noi, comparatii intre ele si asa cu restul componentelor. Va avertizez totusi ca software-ul este la fel de important ca hardware-ul (componentele), deci si optimizarea conteaza. In cazul telefoanelor Apple nu trebuie sa va faceti griji despre software intrucat IOS-ul este cel mai optimizat sistem de operare.
Daca nu va interesaza specificatiile, cu siguranta va intereseaza camerele foto. Cea mai buna metoda sa testati camerele foto este sa mergeti in magazine/showroom-uri unde puteti vedea cu ochii dumneavoastra rezultatele pe care le ofera. De asemenea, puteti urmari videoclipuri pe YouTube unde sunt diverse teste si comparatii, dar aveti grija la sursele pe care le alegeti deoarece multe dintre ele sunt platite ca sa spuna lucruri pozitive.
Dupa ce am trecut de camera si specificatii, alte elemente importante sunt display-ul, respectiv aspectul telefonului. Va spun de la inceput ca primul capitol la care producatorii fac economie in cazul telefoanelor de buget este ecranul. De ce? Pentru ca este cea mai scumpa componenta. Astfel, nu va asteptati la ecrane 2K, 4K sau OLED-uri la telefoanele cu preturi mai scazute. Cat despre aspect, majoritatea telefoanelor actuale sunt extrem de bine construite si arata decent. Din pacate, nu stiu daca ati observat si dumneavoastra, dar parca toate telefoanele de buget seamana intre ele. Au aceeasi forma, acelasi spate, aceeasi pozitionare a camerelor etc. Poate mi se pare doar mie, desi putin probabil.
1. Huawei Nova 5t
Cumpara de la eMagSurprinzator sau nu, primul loc am decis sa-l acord unui telefon de la Huawei. Este un model foarte nou, aparut cu putin timp in urma si care ofera o multime de lucruri la limita bugetului de 2000 de lei. Il consider ca fiind un flashship killer, adica un telefon care are specificatii excelente dar la un pret mai redus decat modelele de top. Bineinteles, la unele capitole Huawei a fost nevoia sa “taie in carne si oase”, dar per total le-a iesit un telefon super ok. Despre design-ul pe care-l are nu va pot spune extrem de multe lucruri. Dupa cum v-am precizat si mai sus, aprca toata seamana intre ele. Apreciez totusi faptul ca materialele folosite (sticla si metal) imi lasa senzatia de premium, iar capacul de pe state isi schimba culorile in functie de lumina.
Specificatiile pe care le are sunt foarte, foarte bune. Dispune de ultimul model de procesor de la Huawei, si anume Kirin 980. Acesta are performante asemanatoare cu Snapdragon 955 si Apple Bionic A12. Pe langa procesor, acest model are 6GB de memorie RAM, 128GB de stocare si un accelerator grafic Mali G76 MP10. Sistemul de operare ruleaza impecabil iar aplicatiile se deschid aproape instant. Puteti face de asemenea gaming sau task-uri mai dificile intrucat procesorul duce fara nici cea mai mica problema. Mai pe scurt, este un telefon cu pret mid-range dar cu hardware de top.
Display-ul este un capitol in care se vede ca s-au facut economii. Huawei a ales un IPS LCD ce masoara 6,26 inch in diagonala, are rezolutie Fullhd+ si o densitate a pixelilor de 412ppi. Nu spun ca este un eran rau, dar cu siguranta nu se compara cu un Super Amoled sau cu un Retina Pro. Apreciez faptul ca este luminos iar culorile sunt neasteptat de pronuntate, parca o idee prea suprasaturate pentru gustul meu. Per total, daca va doriti un display decent si mare, acesta ar trebui sa va multumeasca fara probleme.
Setup-ul camerelor foto este exact cel pe care Huawei a decis sa-l foloseasca pe majoritatea modelelor. Cele 3 camere de pe spate (una normala de 48mpx, una de 2mpx pentru portrete si una de 2mpx pentru fotogtafii macro) se descurca destul de bine. Bineinteles, nu va astetpati la rezultatele pe care le ofera Huawei P30 PRO sau Iphone 11 PRO, dar pentru majoritatea persoanelor consider ca e suficient. Detalii exist,a culorile sunt destul de realiste iar expunerea chiar m-a surprins. Pe timp de zi o sa aveti o camera foarte buna iar pe timp de noapte o sa obtineti fotografii utilizabile. Pe partea de filmare nu sunt foarte multumit, dar e relativ ok. Puteti filma 4K cu 30 de FPS sau FullHD cu 30/60 FPS. Filmarile sunt destul de ok si stabilziarea este decenta. Daca sunteti o persoana care filmeaza mult, orientati-va catre un Iphone.
Camera seflie are 32mpx si poate filma FullHD cu 30 dDE FPS-uri. Selfie-urile ies foarte clar, detaliate si corecte. Din pacate, Huawei aplica prea mult beautification pe camerele lor frontale iar acest lucru reprezinta un dezvantaj important, cel putin din punctul meu de vedere.. Daca stiti sa editati pozele si sa corectati acest lucru, cel mai probabil n-o sa va incurce prea tare.
Pe partea de conectivitate nu-i lipseste nimic. Dispune de Wi Fi dual band capabil de viteze excelente, Bluetooth in versiunea 5.0, GPS, NFC si un port USB Type-C pentru incarcare/transfer de date. Mentionez faptul ca este un Dual Sim care va permite sa folositi 2 cartele si un card in acelasi timp, o optiune destul de rara la telefoanele moderne. Nu am obsevat probleme cu semnalul iar convorbirile telefonice se desfasoara excelent, fara probleme sau intreruperi ciudate. Din punct de vedere al functiilor suplimentare, cele mai improtanta sunt senzorul de amprente pozitionat pe lateral (pe butonul de power) si incarcarea rapida care ar trebui sa asigure 50% in mai putin de 24 de minute.
Ce are in plus fata de celelalte 2 modele?
- Are cele mai puternice specificatii
- Camera e cea mai ok, dupa experientele si preferintele mele
- Constructia este cea mai premium
- Este cel mai nou dintre toate cele 3 modele
Ce are in minus?
- Costa cel mai mult
2. Samsung a70
Cumpara de la eMag!Pe locul 2 am ales sa-l plasez pe modelul A70 al celor de la Samsung. Desi nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare, consider ca este unul dintre cele mai echilibrate telefoane sub pragul de 1500-2000 de lei. Pentru seria A de anul acesta, Samsung a decis sa construiasta telefoanele preponderent din plastic. Asadar, A70 nu ofera o senzatie super premium dar totusi pare bine construit si solid. Si plasticul are avantajele lui, fiind mai durabil, mai ieftin de inlocuit si mai putin expus zgarieturilor. Per total este un telefon destul de aspectuos pe care-l recomand persoanelor cu maini mari si care apreciaza ecranele gigantice.
Din punct de vedere al specificatiilor avem un procesor Qualcomm Snapdragon 675 octa core, 6/8Gb de RAM in functie de modelul ales, procesor grafic Adreno 612, 128Gb de memorie interna si posibilitatea adaugarii unui card daca renuntati la functia Dual Sim. Este o platforma destul de capabila care o sa va ofere performante mai mult decat decenta. Aplicatiile se deschid repede, sistemul nu are lag sau franari si jocurile ruleaza chiar decent pe detalii medii-high. Pentru un utilizator moderat care consuma continut si este fanul retelelor sociale, A70 este o alegere perfecta.
Fiind cel mai mare producator si distribuitor de ecrane din lumea, era culmea ca Samsung sa puna un ecran prost pe un astfel de model de telefon. Astfel, ne putem bucura de un display SuperAmoled ce masoara 6,7 inch in diagonala, cu rezolutie FullHd+ si cu peste 400 de pixeli per inch. Desi nu sunt cel mai mare fan al ecranelor de la Samsung pentru ca nu se axeaza pe naturalete, trebuie sa recunosc faptul ca au niste contraste geniale, niste culori care-ti fura ochii si o luminozitate fara rival in industrie. Daca sunteti un mare consumar de continut media, aceesta consider ca este cel mai bun ecran pe care-l puteti obtine de la un telefon din categoria asta de pret.
Si aici avem parte de noul trend al celor 3 camere de pe spate. Astfel, aveti la dispozitie un senzor normal de 32mpx, unul ultrawide de 8mpx si unul de 5mpx pentru portrete. Rezultatele pe care le ofera acest setup de camere este unul satisfacator. Nu pot spune ca sunt impresionat, dar am obtinut niste fotografii neasteptat de bune in conditii excelente de lumina. Atunci cand lumina este slaba sau nu sunt conditii optime, camerele incep sa-si arate adevarata “fata”. Daca nu sunteti un impatimit al fotografiilor si va doriti un telefon decent la acest capitol, sunt convins ca a70 n-o sa va dezamageasca. Mai ales ca aveti la dispozitie modul ultrawide cu care puteti obtine niste cadre interesante. Pe partea de filmare e relativ ok; puteti inregistra 4K la 30 fps-uri sau FullHd cu 30 FPS, respectiv 240FPS in slow motion.
Camera selfie are 32mpx si face fotografii foarte bune. Pozele ies detaliate, corect expuse si neasteptat de ok. Din pacate, Samsung nu vrea sa renunte la efectul de beautification care din punctul meu de vedere le strica camerele. Daca Samsung ar aborda camerele foto/video ca cei de la Apple, sunt convins ca n-o sa mai aiba rival pe piata telefoanelor mobile.
Ca si conectivitate, Samsung Galaxy A70 sta foarte bine. Avem astfel Wi Fi dual band capabil de viteze mari, Bluetooth in versiunea 5.0, jack pentru casti, GPS, 4G, NFC pentru plati, Radio FM si un port Type-C 2.0 pentru incarcare/transfer de date. Semanul telefonului este excelent iar calitatea audio nu dezamageste. Cu alte cuvinte, este un capitol la care exceleaza si n-o sa va provoace batai de cap. Functiile suplimentare ies in evidenta prin senzorul de amprente in ecran (optic) care functioneaza decent, respectiv incarcarea rapida care ar trebui sa asigura un “0-100” in mai putin de 2 ore. Desi senzorul acesta este o chestie cool, va avertizez ca nu este cea mai comoda solutie.
Ce are in plus fata de celelalte 2 modele?
- Are cel mai bun ecran
- Este unul dintre cele mai echilibrate telefoane mobile in opinia mea
- Ofera cel mai ok raport calitate-pret
- Ofera cea mai buna autonomie a bateriei
Ce are in minus?
- Are un ecran foarte mare si o constructie pentru persoanele cu maini mari, deci nu se adreseaza tuturor categoriilor de persoane
3. Samsung a50
Cumpara de la eMag!Ultimul telefon pe care vi-l prezint astazi este Samsung a50. Acesta este considerat ca fiind telefonul de buget al anului. S-a bucurat si inca se bucura de un succes enorm si multe statistici au aratat ca este unul dintre cele mai vandute telefoane din Romania. Va anunt de acum ca majoritatea aspectelor sunt comune cu modelul A70 prezentat anterior, diferente fiind doar specificatii, putin la camere si cam atat. Are o constructie extrem de asemanatoare cu A70 doar ca este o idee mai compact, fapt care-mi place mai mult. Am folosit A50 pentru aproximativ 3 saptamani si chiar mi-a oferit o experienta placuta.
Din punct de vedere al specificatiilor, lucrurile stau cam asa: procesorul este un Exynos Octa-Core 9610 pe 10nm produs de Samsung, avem 64/128 de Gb de stocare si 4/6Gb RAM in functie de model, posibilitatea folostii cu 2 cartele (dual sim). Performantele pe care le ofera sunt decente si toate aplicatiile ruleaza/se deschid repede. Nu am observat franari sau lag in multe situatii, fiind neasteptat de stabil si de bine optimizat. Am avut ocazia sa-l folosec pentru aproximativ 2 saptamani si ma declar multumit. Ruleaza chiar si jocuri pe detalii medii, dar nu-l recomand persoanelor care vor sa faca gaming intensiv.
Ecranul pe care-l are A50 este aproape identic cu cel de pe A70, singura diferenta fiind la diagonala. Aici avem de-a face cu un display de 6,4 inch dar cu aceleasi caracteristici excelente ca si modelul precedent. Am observat parca o mai buna lumizonitate pe A70, dar poate mi s-a parut. Asadar, fiind aproximativ acelasi display, consider ca n-are rost sa vi-l mai prezint inca odata.
Dupa cum sunt sigur ca nu va asteptati, si pe A50 avem un setup format din 3 camere: una de 25mpx normala, una de 5mpx pentru portrete si una de 8mpx pentru ultrawide. Exceptand senzorul pricipal, celelalte camere sunt identice ca la A70. Fotografiile pe care le scoate A50 sunt foarte bune daca tinem cont de pretul telefonului. Chiar am ramas surprins sa vad ca pe un telefon care costa putin peste 1000 de lei, Samsung a decis sa ia in serios acest capitol. Daca nu aveti cele mai mari asteptari si cele mai mari pretentii, camerele de pe A50 o sa va multumeasca cu siguranta. Singura problema e ca poate filma FullHD cu doar 30 de cadre pe secunda, un pic dezamagitor.
Camera frontala (de selfie) este de asemenea ok. Senzorul are 25mpx si ofera rezultate decente, satisfacatoare. In conditii bune de lumina, fotografiile sunt clare si detaliate. In schimb, daca faceti selfie-uri pe timp de noapte sau in lumina slaba, rezultatele sunt chiar destul de proaste. La fel ca si in cazul camerelor de pe spate, daca nu aveti asteptari enorme, per total o sa fiti multumiti.
Conectivitatea de pe acest telefon este foarte buna. Avem la dispozitie Bluetooth in versiunea 5.0, Wi Fi dual band capabil de viteze foarte bune, jack audio pentru casti, GPS, NFC pentru efectuarea platilor si un port USB Type-C 2.0 pentru incarcare/transfer de date. Ca si functii suplimentare avem acelasi senzor de amprente din ecran ca la A70 si aceeasi incarcare rapida. Am observat ca autonomia bateriei este un pic mai slaba ca la A70, dar in continuare consider seria A de la Samsung ca fiind fruntasa la acest capitol.
Ce are in plus fata de celelalte 2 modele?
- Este cel mai ieftin
- Are cele mai multe review-uri si comentarii pozitive
- Este considerat ca fiind telefonul de buget al anului
Ce are in minus?
- Are cele mai slabe camere
Concluzie
In concluzie, acestea sunt unele dintre cele mai bune telefoane mobile sub pretul de 2000 de lei. Cu siguranta mai exista multe variante asemanatoare sau poate mai ok, dar gusturile si preferintele nu se discuta. Dupa cum v-am mentionat si undeva in introducere, imi pare rau ca n-am putut includ un model de la Apple sau de la OnePlus. Acestea fiind spuse, ramane la latitudinea dumneavoastra sa faceti o alegere sau sa gasiti un model potrivit pentru necesitatile pe care le aveti.
0 thoughts on “Top 3 telefoane sub 2000 de lei”