Pompa de caldura aer-apa CHOFU 6kW pentru suprafete intre 80-120 m²

Pompa de caldura Aer-Apa – o alegere inspirata

Top 3

Ce este o pompa de caldura aer-apa si cum functioneaza?

Vezi gama completa!

incalzire

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Inainte sa trec direct la pompa de caldura aer-apa si cum functioneaza aceasta, am sa incep prin a va spune un lucru foarte util. Pentru incalzirea eficienta a unei locuinte, trebuie ca peretii, mobila, podeaua etc sa acumuleze energie termica. Toate aceste obiecte acumuleaza caldura pe care mai apoi o elimina in treptat in aer. Tocmai din acest motiv, inertia termica trebuie sa fie constanta, indiferent de conditiile meteorologice de afara sau de temperaturi. Ca sa fiu mai scurt si concis, trebuie ca toate obiectele mentionae mai sus sa fie incalzite in mod constant pentru a obtine temperaturile dorite. Cea mai buna solutie pentru aceasta probleme, este cum probabil v-ati dat seaman deja, o pompa de caldura.

Acum ca am stabilit cam ce face o pompa de caldura, sa va explic cat de precis pot modul de functionare. Aceasta pompa de caldura exatrage in anotimpurile reci caldura din pamant, aer sau apa iar prin intermeidiul unui compresor care este montat in interiorul acesteia, agentul frigorific se incalzeste la o temperatura ridicata. Ulterior, acest agent termic raspandeste caldura in toata casa. De asemenea, daca iarna este sustrasa caldura, pe timp de vara procesorul functioneaza exat invers iar locuinta este racita.

Eficienta acestor pompe de caldura se moasoara in COP (Coeficient de performanta). Dar acest COP nu este totul, existant si alti parametrii care trebuie luati in considerare pentru buna functionarea unui asemenea sistem. Daca totul functioneaza asa cum ar trebui, teoretic, 75% din energia necesara este luata gratuit direct din natura, iar restul de 25% din energia electrica de la retea. Daca este sa facem un calcul simplu, economiile sunt considerabile iar facturile o sa fie mult mai mici.

Conforum unui principiu al termodinamicii, caldurii ii este imposibil sa se transfere dintr-o zona rece intr-o zona mai calda fara un lucru mecanic. Probabil cel mai evident si simplu exemplu pentru comparatie este frigiderul; atat pompa de caldura cat si frigiderul utilizeaza lucrul menic pentru mutarea lichidului refrigerant iar cantitatea de energie depusa este considerabil mai mare pe partea de cald decat daca ar fi luata din partea rece.

Teortic, procesele de functionare sunt mult mai complexe si pline de detalii care tin doar de expertii din domeniu. Am incercat sa va explic cat mai pe scurt si concis ce presupune un asemenea sistem si la ce foloseste. Daca chiar sunteti interesat de toate detaliile tehnice si de procesele aferente, va recomand sa luati legatura direct cu un producator/vanzator de pompe de caldura care sunt convins ca o sa va ofere toate informatiile de care aveti nevoie.

 Cum alegi o pompa de caldura?

Vezi gama completa!

calorifer

Inainte sa facem o alegere in acest sens, trebuie sa stiti ca exista 3 tipuri de pompe de caldura: pompa de caldura aer-apa, pompa de caldura apa-apa si pompa apa-sol. Conteaza foarte mult modelul pe care-l alegeti in functie de fiecare situatie si caz in parte. In prima instanta, trebuie sa luam in calul faptul ca in casele in care se locuieste deja si unde avem o instalatie pe radiatoare, avem nevoie de o pompa de caldura care sa asgiure cel putin 55 de grade pe tur. In acest sens, cea mai ieftina varianta si cea mai raspandita este pompa de caldura aer-apa. Ele sunt cele mai des intalnite si le gasim la majoritatea brand-urilor care se ocupa cu asa ceva, fiind de asemenea si cel mai usor de instalat. Daca e sa facem un calcul simplu, la casele bine izolate si construite cum trebuie, consumul lunar variaza intre 600 de lei daca exista caldura in pardoseala si pot ajunge pana la 1000 de lei daca nu exista sistemul mentionat anterior.

Pompele de caldura apa-sol au un cost mai mare intrucat se adauga forajele, care bineinteles ca ridica preturile considerabil. Totusi, trebuie sa mentionez faptul ca sunt foarte eficiente intrucat mentin o temperatura constanta fara probleme majore. Daca locuiti intr-o zona care se afla in apropierea unui lac sa a unei ape curgatoare, cea mai eficienta si buna varianta este o pompa de caldura apa-apa. Daca locuiti in apropierea unei zone sau a unui teren mlastinos cu aproximativ 1,5m adancime, va recomand pompele de caldura apa-sol, cele cu sapaturi orizontale fiind alegerea perfecta.

 Acum ca am stabilit care sunt tipurile de pompe si v-am explicat in principiu care model este mai potrivit pentru fiecare situatie in parte, trebuie sa ne gandim la un buget. Va recomand sa contactati direct producatorii si sa le explicati situatia dumneavoastra exact asa cum este. De asemenea, Emag are in oferta niste modele excelente pe care am sa le prezint undeva mai jos in acest articol. Din cate am inteles si m-am documentat, cele mai bune brand-uri din aceasta industrie sunt Mitsubishi, Chofu sau Phinx. Sunt convins ca exista multe alte brand-uri bune si serioase, dar acestea mi-au trecut prin cap acum. Din cate am inteles, exista chiar si o companie romaneasca care produce astfel de pompa de caldura, nunmita TermoCasa daca nu ma insel.

 Daca mai sus am mentionat de buget, va pot oferi cateva intervale de pret la care se invart aceste sisteme. Mentionez faptul ca aceste intervale de preturi nu includ instalare, consultanta, foraje si alte procese aferente. Cu o simpla cautare am vazut preturi incepand de la 7000-8000 de lei pentru cele mai simple si ieftine modele, ajungand chiar si la 30.000-40.000 de lei pentru cele nmai avansate, performante si bine cotate pompe de caldura. Dupa cum v-am spus si mai sus, cel mai bine va interesati cu exactitate de modelul de care aveti nevoie dupa care cereti consultanta sau cumparati modelul potrivit pentru situatia dumneavoastra.

 Care sunt difrentele dintre o pompa de caldura aer-apa si una apa-apa?

Vezi gama completa!

incalzire pardoseala

 Pompa de caldura apa-apa

Dupa cum v-am mentionat si mai sus, o pompa de calura apa-apa este indicata in cazul in care locuiti intr-o zona apropiata de un lac sau de o apa curgatoare. Astfel, apa devine principalul factor de caldura pe care o sa-l folositi. Trebuie sa luati in vedere ca oricat de buna si tehnologizata este o pompa apa-apa, apa din put sau din locul de unde o extrageti are depuneri de calcar si alte impuritati. Aceste lucruri afecteaza in timp functionarea pompei si trebuie sa montati un schimbator intermediar de foarte buna calitate. Daca nu utilizati un astfel de schimbator, pompa de caldura se va strica inevitabil dupa aproximativ 8 ani de zile. De asemenea, daca folositi un schimbator, acesta trebuie schimbat la acelasi interval de 8 ani.

Un alt element pe care trebuie sa-l luati in considerare este faptul ca instalarea are costuri mult mai mari. Desi instalarea sistemului propriu-zisa este destul de usoara, nu uitati ca trebuie executate foraje, sapaturi, alimentare si bineinteles devarsare. Aceste operatiuni nu costa deloc putin si implica costuri serioase pe care trebuie sa le luati in calcul inca de la inceput.

Totusi, in comparatie cu o pompa de caldura aer-apa, costurile de functionare si facturile o sa fie mult mai mici. In urma unor calcule simple raportate la urmatorii factori: pompa de caldura functioneaza la capacitate maxima aproximativ 8 ani de zile, pretul curentului electric in Romania si buna functionare fara defecte sau pierderi, dumneavoastra trebuie sa platiti aproximativ 3000 de euro in cei 8 ani de folosire. Mai pe scurt, costurile dumneavoastra de incalzire pentru 8 ani de functionare a unei pompe de caldura de tip apa-apa o sa fie de 3000 de euro.

 Pompa de caldura aer-apa

Marele avantaj al unei astfel de pompe este procesul si costurile de instalare. Acestea sunt extrem de mici si practic se aseamana cu montarea unui aer conditionat obisnuit. Intretinerea este de asemenea extrem de simpla, dumneavoastra find nevoit doar sa spalati unitatile exterioare atunci cand acestea devin foarte murdare. Va mentionez inca de pe acum ca rezultatele unei astfel de pompe pe timp de iarna sunt mai scazute in comparatie cu cele ale unei pompe apa-apa. Totusi, pe timp de vara cand locuinta trebuie racita, o pompa aer-apa este mult mai eficienta.

Dupa cum am zis undeva si in introducerea articolului, toate aceste masuratori si performante se masoara in COP. Acest COP depinde foarte mult de zona geografica, de situatia fiecarui individ in parte, de izolatia casei, de tipul pompei de caldura, de conditiile meteo din zona respectiva si de alti factori. Cele mai corecte estimari si aproximari le puteti obtine doar printr-o analiza computerizata pe care in general o fac companiiile specializate din domeniu. Nu are rost sa intru foarte mult in detalii despre diferentele de COP dintre pompele de caldura apa-apa si cele aer-apa intrucat sunt termeni prea tehnici si sincer sa fiu, nu vreau sa va furnizez o informatie proasta.

Din punct de vedere al costurilor pe care le presupune o pompa de caldura aer-apa, acestea sunt considerabil mai mari. In urma unui calcul simplu bazat pe aceleasi caracteristici pe care le-am folosit in cazul exemplului anterior, pentru aproximtiv 8 ani de incalzire, o sa platiti aproximativ 6000 de euro. Totusi, luati in calcul faptul ca instalarea este mult, mult mai ieftina iar intretinerea considerabil mai usoara. Dupa spusele multor experti si dupa multe studii realizate in acest sens, s-a ajuns la concluzia ca un sistem cu pompa de caldura pe aer-apa este mai recomandat decat unui apa-apa, chiar daca la final costurile pentru incalzire/racire sunt mai mari.

In randurile care urmeaza am sa va prezint cateva optiuni pentru locuinta dumneavoastra. Am incercat sa aleg cele mai bune modele din punct de vedere al raportului calitate-pret si al declaratiilor pe care le-au dat expertii in domniu. Sper ca v-am lamurit in mare parte cu aceste pompe de caldura si ca o sa va furnizez cateva solutii interesante. Intrucat nu sunt cel mai mare expert in domeniu, imi cer scuze daca pe alocuri am gresit sau n-am oferit informatia in formatul ei complet.

 1. Pompa de caldura aer-apa CHOFU 6kW pentru suprafete intre 80-120 m²

Cumpara de la eMag!

Pompa de caldura aer-apa CHOFU 6kW pentru suprafete intre 80-120 m²

Am decis sa incep prin prezentarea primei alternative. Aceasta este ideala pentru locuintele cuprinse intre 80 si 120 de metri patrati. 80 in cazul in care locuinta dumneavoastra nu are sistem de incalzire in pardoseala, 120 daca locuinta dumneavoastra are un astfel de sistem. Toate cele 3 alternative o sa fie de la compania Chofu pentru a exista un oarecare echilibru intre diferente.

Date tehnice: 

Eficienta SCOP (Performanta de incalzire sezoniera) este de 4,7, in timp ce COP-ul (coeficientul de performanta este de 4,20.

Puterea totala a acestei pompe de caldura este de 6Kw de putere termica (incalzire) si 5Kw pentru racire.

Din punct de vedere al consumului, valorile se invart in jurul cifrei de 1,43Kw/H, deci aproximativ 90 de bani.

In timpul functionarii produce un zgomot de maxim 49 de decibeli, deci vorbim despre o valoare foarte mica. Cel mai probabil nici nu o s-o auziti in timp ce-si face treaba.

Compresorul din dotare este produs de catre Panasonic, modelul numindu-se DC twin rotary.

Eficienta energetica se incadreaza in clasa A+++ la temperatura de 35 de grade Celsius, respectiv A++ la 50 de grade Celsius.

Carcasa exterioara este realizata dintr-o tabla zincata de foarte buna calitate. Astfel, pompa este protejata de toate conditiile meteo, indiferent ca vorbim despre ploi, gheata, grindina etc.

 In tabelul de mai jos aveti toate informatiile si datele tehnice de care aveti nevoie:

Eficienta SCOP = 4,7
Eficienta energetica la 35°C = A+++
Eficienta COP = 4,20
Eficienta energetica la 55°C = A++
Incalzire = 6,0 kW Termic
Temperatura economa lucru = 55°C
Racire = 5,0 kW
Temperatura max./tur = 60°C
Consum energie electrica = 1,43kW/h
Temperatura economa lucru = 55°C
Legatura electrica = 220 V/1ph /50Hz
Refrigerant = R32
Puterea in amperi = 6,3 A
Refrigerant = 0,80 Kg.
Zgomot de functionare = 49 db(A)
Racord Tur/Retur = 3/4″  – DN20
Eficienta sezoniera incalzire (ŋs) = 190%
Carcasa  –  exterior din tabla zincata
Compresor  – Panasonic DC twin rotary
Carcasa  –  Rezistenta la intemperi
Automatizare  –  Controller extern
Dimensiuni  = 675x 825x 300 mm
Pompa recirculare Panasonic – incorporata
Greutate = 50 Kg
Schimbator caldura apa – Schimbator inox
Schimbator caldura aer – Schimbator cupru

2. Pompa de caldura aer-apa CHOFU 12kW pentru suprafete de pana la 240 m²

Cumpara de la eMag!

Pompa de caldura aer-apa CHOFU 12kW pentru suprafete de pana la 240 m²

Urmatoarea solutie pe care v-o prezint se potriveste pentru suprafetele de pana la 240 de metri patrati. In acest caz, nu este specificat daca valorile depind in functie de sistemul de incarzire prin pardoseala. Deci putem presupune ca 240mp este valoarea maxima, indiferent de alti factori.

 Date tehnice:

Eficienta SCOP (Performanta de incalzire sezoniera) este de 4,7, in timp ce COP-ul (coeficientul de performanta este de 4,30. Diferentele sunt destul de mici in comparatie cu modelul anterior, dar conteaza.

Puterea totala a acestei pompe de caldura este de 12Kw de putere termica (incalzire) si 16Kw pentru racire.

Din punct de vedere al consumului, valorile se invart in jurul cifrei de 3,16Kw/H, deci aproximativ un leu si 90 de bani.

In timpul functionarii produce un zgomot de maxim 51 de decibeli. Desi are o valoare mai mare fata de modelul anterior, diferenta este una minuscula, infima.

Compresorul din dotare este acelasi model ca la pompa precendenta, fiind produs de catre Panasonic si numindu-se DC twin rotary.

Eficienta energetica se incadreaza in clasa A+++ la temperatura de 35 de grade Celsius, respectiv A++ la 50 de grade Celsius. Dupa cum puteti observa, valorile sunt identice cu modelul precedent.

Carcasa exterioara este realizata  din aceeasi tabla zincata de buna calitate, unitatea fiind protajeta impotriva fenomenelor meteo sau al temperaturilor extreme.

In tabelul de mai jos aveti toate informatiile si datele tehnice de care aveti nevoie:

Eficienta SCOP = 4,7
Eficienta energetica la 35°C = A+++
Eficienta COP = 4,30
Eficienta energetica la 55°C = A++
Incalzire = 12,0 kW Termic
Temperatura economa lucru = 55°C
Racire = 16,0 kW
Temperatura max./tur = 60°C
Consum energie electrica = 3,16kW/h
Temperatura economa lucru = 55°C
Legatura electrica = 220 V/1ph /50Hz
Refrigerant = R32
Puterea in amperi = 13,8 A
Refrigerant = 2,20 Kg.
Zgomot de functionare = 51 db(A)
Racord Tur/Retur = 1 ¼”  – DN25
Eficienta sezoniera incalzire (ŋs) = 190%
Carcasa  –  exterior din tabla zincata
Compresor  – Panasonic DC twin rotary
Carcasa  –  Rezistenta la intemperi
Automatizare  –  Controller extern
Dimensiuni  = 1418x 1000x 330 mm
Pompa recirculare Panasonic – incorporata
Greutate = 111 Kg
Schimbator caldura apa – Schimbator inox
Schimbator caldura aer – Schimbator cupru

 

3. Pompa de caldura aer-apa CHOFU 16kW suprafete de pana la 320 m²

Cumpara de la eMag!

Pompa de caldura aer-apa CHOFU 16kW suprafete de pana la 320 m²

Ultima solutie se adreseaza pentru persoanele care au o lucuinta sau un spatiu de peste 240 metri patrati, dar pana la maxim 320 de metri patrati. Valorile si detaliile tehnice sunt extrem de asemanatoare, pana la urma vorbim despre 3 modele similare de la aceeasi companie.

 Date tehnice:

Eficienta SCOP (Performanta de incalzire sezoniera) este de 4,5, in timp ce COP-ul (coeficientul de performanta este de 4,30.

Puterea totala a acestei pompe de caldura este de 16Kw de putere termica (incalzire) si 16Kw pentru racire. Dupa cum puteti observa, valoarea pentru racire este identica cu cea a modelului anterior.

Din punct de vedere al consumului, valorile se invart in jurul cifrei de 3,71Kw/H, undeva putin la peste 2 lei.

Produce acelasi nivel de zgomot ca si modelul precedent, adica in jur de 51 de decibeli.

Compresorul este acelasi Panasonic DC twin rotary.

Eficienta energetica se incadreaza in clasa A+++ la temperatura de 35 de grade Celsius, respectiv A++ la 50 de grade Celsius, valori indentice cu modelele anterioare.

Cat despre invelisul exterior al carcasei, dupa cum probabil v-ati dat seama deja, discutam despre aceeasi tabla zincata menita sa protejeze unitatea de toate conditiile meteo si toate intemperiile.

In tabelul de mai jos aveti toate informatiile si datele tehnice de care aveti nevoie:

Eficienta SCOP = 4,5
Eficienta energetica la 35°C = A+++
Eficienta COP = 4,30
Eficienta energetica la 55°C = A++
Incalzire = 16,0 kW Termic
Temperatura economa lucru = 55°C
Racire = 16,0 kW
Temperatura max./tur = 60°C
Consum energie electrica = 3,72kW/h
Temperatura economa lucru = 55°C
Legatura electrica = 220 V/1ph /50Hz
Refrigerant = R32
Puterea in amperi = 17,8 A
Refrigerant = 2,80 Kg.
Zgomot de functionare = 51 db(A)
Racord Tur/Retur = 1 ¼”  – DN25
Eficienta sezoniera incalzire (ŋs) = 190%
Carcasa  –  exterior din tabla zincata
Compresor  – Panasonic DC twin rotary
Carcasa  –  Rezistenta la intemperi
Automatizare  –  Controller extern
Dimensiuni  = 1418x 1000x 330 mm
Pompa de recirculare Panasonic – incorporata
Greutate = 116 Kg
Schimbator caldura pentru apa – Schimbator inox
Schimbator caldura aer – Schimbator cupru

 Concluzie

In concluzie, cam asta inseamna o pompa de caldura aer-apa si sper ca ati inteles cate ceva. Sunt constient ca nu sunt cel mai tehnic si priceput om din domeniu, dar am incercat pe cat posibil sa va explic cat mai simplu si fara prea multi termeni greu de inteles. Ca si informatie suplimentara, pompele de caldura se folosec in majoritatea locuintelor noi din Uniunea Europeana si sunt destul de populare si in Romania. Pentru informatii de specialitate si suplimentare va recomand sa luati direct legatura cu expertii din domeniu sau cu producatorii care sunt convins ca o sa va consilieze in luarea unei decizii.

Vezi gama completa la eMag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *