Contents
Introducere
Ofertele continua la eMag
La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.
Un ebook reader este un device care se aseamana izbitor din punct de vedere al aspectului cu tableta. Primul ebook reader a aparut in anul 2005 si a fost sold-out inca din primele ore. Din pacate, in Romania nu se bucura de o popularitate enorma dar in alte tari sunt foarte apreciate/cautate. Acestea sunt construite pentru a citi/asculta carti online fara sa mai “colindati” librariile din orasul dumneavoastra sau magazinele online pentru a gasi titlurile preferate.
Daca va faceti probleme ca ochii vor obosi rapid din cauza ca cititi de pe un ecran, trebuie sa va contrazic. E-book readerele sunt dotate cu niste display-uri speciale de tip Ink care imita destul de bine paginile unei carti. Cel mai daunator lucru pentru ochi din componenta unui display normal il reprezinta lumina albastra (blue light) care la e-book readere a fost redusa aproape de minim. Cele mai multe dintre ele va permit sa alegeti nuantele de gri/negru dupa bunul plac pentru o experienta de citit perfecta. Desi sunt niste dispozitive electronice, bateriile lor sunt concepute sa tina intre 1 si 2 saptamani in functie de cat de des il utilizati.
Desi prima data mi-am pus problema ca nu-mi doresc un astfel de gadget pentru ca nu ofera aceeasi senzatie cu citirea unei carti normale, am decis sa-mi cumpar unul si nu regret. Desi nu citesc foarte des (spre rusinea mea) deoarece nu am timp, atunci cand programul imi permite imi aleg una dintre zecile de mii de carti disponibile si ma relaxez. Totul se face din confortul fotoliului meu, fara sa ies din casa sau ca astept zile intregi pentru o comanda. Destul de tare, nu?
Criterii pentru alegerea unui E-book reader:
Dupa cum v-am obisnuit la fiecare top pe care l-am facut, am sa va prezint cateva dintre criteriile pe care eu le consider cele mai importante inainte de achizitionarea unui e-book reader. Este foarte posibil ca interesele mele sa nu coincida cu interesele dumneavoastra, deci tratati aceasta sectiune ca o parere personala.
1. Pretul conteaza cel mai mult. Daca nu sunteti un cititor inrait si desfasurati aceasta activitate ocazional cand va permite timpul, nu are rost sa cheltuiti mai mult de 400-600 de lei pentru un e-book reader. In schimb, daca aveti timp si sunteti un pastionat al cititului, va recomand sa apelati la un e-book reader calitativ si cu un display cat mai bun posibil. In situatia asta, sunteti nevoit sa scoateti din buzunar peste 1300 de lei.
2. Ecranul reprezinta un factor la fel de important ca si pretul. In general informatiile pe care le-am spus mai sus se potrivesc si aici. Va pot recomanda totusi sa cautati ebook readere cu display-uri intre 6 si 8 inch cu minim 250-300 de pixeli per inch. Acest lucru asigura o claritate si o reproducere perfecta a textului, fara sa devina obositor pentru ochi. De asemenea, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat mai bine.
3. Autonomia bateriei este un criteriu destul de important. Desi bateriile lor sunt proiectate sa reziste intre 1 si 2 saptamani in functie de modul de utilizare, mai sunt modele si care fac exceptie de la regula. Va recomand sa cautati informatii pe site-ul producatorilor sau de la oamnii care le-au folosit pentru a afla cu exactitate. Conteaza mult de la un utilizator la altul acest capitol, dar din punctul meu de vedere, cu cat tine mai mult bateria, cu atat mai bine.
4. Brand-ul trebuie sa va intereseze neaparat. Din pacate sau fericire, diversitatea ebook readerelor nu este atat de mare ca in cazul telefoanelor mobile sau a tabletelor. Sunt cativa producatori mari care domina piata si va recomand sa apelati la produsele lor pentru suport, respectiv varietate de carti. Acestia sunt Amazon, Kobo, PocketBook.
In topul de astazi am decis sa includ 3 dintre cele mai bune si apreciate e-book readere in toata lumea, disponibile desigur inclusiv in Romania. Fac parte din gama premium si costa peste 1000 de lei, va anunt de pe acum. Aceste 3 modele se numeste Amazon Kindle Oasis, Kobo Forma si PocketBook InkPad 3. Toate 3 sunt foarte bune si ramane ca decizia finala sa va apartina dumneavoastra in totalitate. Toate au in comun memoria interna de 8gb, ecranele de 300ppi cu tehnologie Ink si butoane pozitionate in partea frontala.
Tabel Comparativ ebook Reader
Model |
Amazon Kindle Oasis |
Kubo Forma HD |
PocketBook Ink 3 |
Marimea ecranului (inch) |
7 |
8 |
7,8 |
Densitatea pixelilor |
300 |
300 |
300 |
Memorie Interna |
8gb |
8gb |
8gb |
Autonomie Baterie |
Maxim 6 saptamani |
Maxim 2 saptamani |
Maxim 4 saptamani |
Touchscreen |
da |
da |
da |
Wi Fi |
da |
da |
Da |
Link |
1. eBook Reader Amazon Kindle Oasis
Cumpara de la eMagLocul 1 este ocupat bineinteles de catre e-book readerul celor de la Amazon. In aceasta industrie, Amazon este liderul incontestabil de multi ani incoace. Marele lor avantaj il reprezinta magazinul lor de carti online in format Kindle (cel mai mare si variat din lume) pe care doar produsele lor il suporta. Mai mult decat atat, dupa parerea multor critici si experti in tehnologie, Kindle Oasis este cel mai bun ebook reader construit pana acum.
Design-ul nu pot spune ca iese cu ceva deosebit in evidenta, dar este extrem de bine construit si solid. Masoara doar 8,99mm in grosime si este total rezistent la apa/praf. Se tine foarte bine in mana si nu devine incomod chiar daca-l folositi mai mult timp. In plus, are doua butoane in partea frontala pentru a da paginile (inainte sau inapoi)
Ecranul este fara doar si poate cel mai bun din industrie. Masoara 7inch in diagonala si are o densitate a pixelilor de 300ppi. Experienta cititului pe acest e-book reader este fenomelana, aproape la nivelul unei carti normale. Display-ul este atat de bine calibrat si se vede perfect in orice conditii incat efectiv nu simt nevoia sa mai pun mana pe o carte traditionala. Daca nu sunteti convins de ceea ce va spun eu, va recomand sa cautati filmulete de la influencerii dumneavoastra preferati din domeniul tehnologiei.
Din punct de vedere al software-ului si al magazinului de carti pe care-l au nu am efectiv ce sa-i reprosez. Totul ruleaza impecabil iar sistemul de operare este foarte intuitiv. Nu am intalnit nici cea mai mica problema sau cel mai mic bug in perioada testarii mele. Nu degeaba Amazon reprezinta etalonul industriei ebook readerelor.
Autonomia bateriei este putin spus excelenta. Amazon promite pana la 6 saptamani de utilizare moderata, o cifra care se apropie destul de mult de realitate. Bineinteles, conteaza mult si cat de des il folositi, daca aveti activat Wi Fi-ul sau luminozitatea ecranului.
Ce are Amazon Kindle Oasis in plus fata de celelalte 2 modele?
- Cel mai bun ecran
- Cea mai buna autonomie a bateriei
- Este votat drept cel mai bun E-book reader
- Cea mai mare varietate de carti disponibile prin formatul Kindle
Ce are in minus?
- Este cel mai scump
2. eBook Reader Kobo Forma
Cumpara de la eMagLocul 2 in topul de astazi ii revine ebook readerului de la . Desi este un produs foarte bun, acesta a fost numit potentialul inlocuitor pentru Kindle Oasis, lucru care demonstreaza suprematia Amazonului in acest domeniu. Are un design foarte asemanator cu modelul prezentat mai sus, fiind de asemenea rezistent la apa/paf. Singurul lucru diferit il reprezinta ecranul care se impatureste similar cu husele de tip FLIP pe care sunt sigur ca le cunoasteti.
Ecranul nu este foarte departe fata de cel oferit de Kinde Oasis. Chiar pot spune ca seamana foarte mult si au anumite caracteristici comune. Forma are un display ce masoara 8inch in diagonala, rezolutie HD si o densitate a pixelilor tot de 300ppi. Se vede clar ca inginerii Kobo au lucrat enorm la acest ecran iar munca lor a dat roade. Textul se vede foarte clar iar experienta de citit este inedita. In continuare consider ca display-ul lui Kindle Oasis este superior, dar ecranul lui Kobo Forma nu arata rau deloc.
Diferentele majore vin atunci cand vorbim despre software. Desi interfata si fluiditatea sistemului lui Kobo Forma sunt foarte ok si intuitive, software-ul celor de la Amazon este imbatabil. Unele persoane au raportat anumite erori si bug-uri, respectiv ca touchscreen-ul a avut momente cand n-a functionat asa cum trebuie. Bineinteles, sunt niste cazuri izolate.
Autonomia bateriei promisa de Kobo pentru modelul Forma este de maximum 2 saptamani de utilizare moderata. La fel ca la toate ebook readerele, conteaza foarte mult cum il folositi si cat il folositi. Deja ma simt prost ca tot il compar cu Kindle Oasis, dar avand preturi asemanatoare ma asteptam ca bateria sa tina macar aproximativ la fel, lucru care nu se intampla nici pe departe.
Ce are Kobo Forma in plus fata de celelalte 2 modele?
- Cel mai interesant si practic design
- Ecran foarte bun, asemanator cu cel de la Amazon
Ce are in minus?
- Pret cam mare din punctul meu de vedere
- Nu suporta carti audio
3. eBook Reader PocketBook Ink 3
Cumpara de la eMagUltimul loc din topul de astazi este ocupat de catre dispozitivul celor de la PocketBook. Sincer sa fiu, m-am decis foarte greu si inca nu sunt sigur ca am luat hotararea corecta intre locurile 2 si 3. Probabil singurul lucru care m-a determinat sa aleg astfel este aspectul mediocru al modelului Ink 3 care arata ca o tableta veche cu marginile ecranului foarte mari. Din pacate nu am gasit informatii ca ar fi certificat pentru a rezista la apa/praf dar am preferat sa nu incerc.
Supriza cea mai mare o reprezinta ecranul de foarte buna calitate. Sincer sa fiu, este cu cateva procente sub display-ul modelului Kinde Oasis. Masoara 7,8 inch in diagonala, are o densitate a pixelilor de 300ppi iar rezolutia este 1404×1872. Textul se vede excelent iar contrasul m-a surprins intr-un mod foarte placut. Are o tehnologia numita SmartLight care ajusteaza luminozitatea si tonurile ecranului permanent in functie de mediul inconjurator si lumina din locul unde va aflati. Nu va pot spune decat ca functioneaza excelent si chiar in anumite momente am simtit ca ar putea sa-l depaseasca pe Amazon Kindle Oasis.
Din punct de vedere al software-ului, ma declar multumit dar cam atat. Interfata si modul de organizare este inferior fata de celelalte 2 modele prezentate mai sus. Nu spun neaparat ca este foarte rau gandit, dar cu siguranta se putea si mai bine. Touchscreen-ul are momente cand functioneaza cam greu, la fel ca in cazul lui Kobo Forma. Tinand cont ca pretul este mai mic, unele neajunsuri se pot accepta.
Autonomia bateriei promisa este de pana la 4 saptamani. Din ce m-am documentat, cifra se apropie foarte mult de realitate iar acest lucru reprezinta un avantaj. Inca nu a ajuns la performanta lui Kindle Oasis dar bateria tine de 2 ori mai bine decat la Kobo Forma.
Ce are PocketBook Ink 3 in plus fata de celelalte 2 modele?
- Cel mai bun raport calitate-pret
- Este cel mai iefitn
Ce are in minus?
- Cel mai prost optimizat software si cea mai neglijenta interfata
Concluzie
In concluzie, toate cele 3 modele sunt foarte bune si reprezinta segmentul premium din categoria ebook reader. Ramane la latitudinea dumenavoastra sa decideti care se potriveste cel mai bine in functie de bugetul si cerintele pe care le aveti. Daca e sa ma intrebati pe mine, in lumea ebook readerelor Amazon nu are rival.
0 thoughts on “eBook Reader – Top 3 2019”