curatare pc

Cum se mentine un PC curat?

info

Curatarea sistemului desktop este foarte importanta, indiferent ca vorbim de partea exterioara sau de cea interioara. Ca si in cazul laptop-urilor, pc-urile acumuleaza foarte mult praf si mizerii. Conteaza foarte mult si mediul in care il tineti, cu cat acesta este mai predispus la particule de praf, cu atat trebuie sa-l curatati mai des.

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Un PC sau un laptop care a acumulat foarte multa mizerie incepe sa aiba performante mai slabe si franari dese. De ce? Foarte simplu: praful se depune in principal pe ventilatoarele care asigura racirea procesorului, a placii video sau a intregului sistem. Daca acestea sunt foarte murdare si nu racesc componentele cum trebuie, apare supraincalzirea. Acest fenomen de supraincalzire afecteaza performanta calculatorului/laptop-ului intr-un mod foarte agresiv. In browsing o sa observati franari iar in jocuri foarte multe frame drop-uri, chiar si inchideri ocazionale ale sistemului cand aveti mai mare nevoie de el.

Am sa va recomand cateva metode si cativa pasi pentru mentinerea si curatarea pc-ului dumneavoastra. In primul rand, partea exterioara nu este la fel de importanta ca partea interioara, dar totusi trebuie igienizata periodic. Pentru curatarea perifericelor (mouse, tastatura, casti) va recomand sa folositi servetele nu foarte umede sau o laveta (preferabil de microfibra) cu putina apa. Incercati pe cat posibil sa stergeti suprafetele fara sa afectati perifericele. In cazul tastaturii, recomand si cateva “scuturari” pentru a indeparta mizeriile care s-au depus intre taste. Pentru monitor, sa NU folositi cumva servetele umede sau alte solutii, respectiv carpe ude. Cel mai indicat este sa folositi acele servetele din comert special destinate ecranelor (LCD, LED etc) sau o carpa perfect uscata. Daca apa sau solutia ajung in interiorul monitorului, riscati sa-l stricati.

Cand vine vorba despre interior, aici lucrurile se complica putin. Cel mai recomandat este sa duceti sistemul/laptop-ul la un service autorizat care se ocupa de curatarea acestora. Daca timpul sau bugetul nu va permite, desfaceti cu grija toate suruburile si scoateti componentele care trebuie curatate. Daca nu va descurcati singuri, cereti ajutorul cuiva sau uitati-va la tutoriale pe YouTube. In principal, cel mai important este sa curatati ventilatoarele de la placa video, respectiv procesor. Acest lucru se face prin demontarea lor si suflarea prafului manual, cu ajutorul unui feon sau cu spray-uri speciale pe care le gasiti la magazinele de specialitate. Indicat este sa schimbati si pasta termoconductoare de pe procesor daca tot efectuati o curatare. Trebuie sa aveti o atentie sporita pentru a nu afecta componentele. NU folositi solutii, carpe ude sau servetele umede. Dupa terminarea procesului, asamblati totul la loc cu mare grija si faceti o proba. Va recomand sa puneti toate suruburile intr-un recipient pentru a nu se pierde.

In concluzie, curatarea unui PC sau a unui laptop nu este un lucru foarte greu de facut. Daca nu aveti timp sau nu va permiteti sa-l duceti la un service autorizat, incercati sa urmati pe cat posibil pasii de mai sus. Va recomand sa efectuati o curatare a interiorului/componentelor cel putin o data la 6 luni si sa schimbati pasta termo-conductoare de la procesor. In cazul exteriorului, cu cat incaperea este mai ferita de praf, cu atat mai bine. Mare grija atunci cand doriti sa stergeti monitorul, chiar si cea mai mica cantitate de apa/solutie il poate strica definitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.