Cum alegi un monitor gaming

Cum alegi un Monitor pentru Gaming?

info

Cu totii jucam jocuri, sau cel putin majoritatea dintre noi. De aceea un monitor gaming performant poate face diferenta intre o experienta incredibila in jocuri si una mai putin placuta.

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

De la o zi la alta apar din ce in ce mai multe tipuri de monitoare, fiecare cu propriile tehnologii. Dar care functii si tehnologii sunt un must si care pot fi trecute cu vederea?

Monitor Gaming: IPS vs TN vs VA ?

Monitor GamingDaca vrei un monitor gaming, atunci raspunsul este VA, mai exact.

Tehnologia IPS (in-plane switching) ofera culori foarte vii si unghiuri de vizibilitate mai mult decat mari (aproximativ 178grade atat pe verticala cat si pe orizontala), ceea ce le face ideale in grafica.

Tehnologia TN (Twisted Nematic) ofera in schimb cel mai scurt timp de raspuns, de aproximativ 1ms. In acelasi timp, nu are aceeasi calitate a culorilor si nici unghiuri de vizibilitate atat de mari.

Tehnologia VA (vertical alignment) e cumva o combinatie intre cele 2. Ofera un timp de raspuns cat mai scurt dar si unghiuri de vizibilitate mari si culori frumoase. E tehnologia recomandata pentru gamerii inraiti.

Monitor Gaming: Refresh?

Daca aveti o placa video care sa suporte, recomandarea tuturor e sa mergeti pe o rata de refresh cat mai mare. E preferabil  un refresh de 144Hz pentru un monitor gaming. O rata de refresh mai mare va face ca imaginea in jocuri sa fie mai fluida. Acest lucru e valabil in special in shootere si racing unde imaginea se schimba  cu rapiditate.

AMD FreeSync si Nvidia G-Sync

Ambele sunt tehnologii care forteaza placa video sa randeze exact la rata de refresh a monitorului. Acest lucru implica o placa video mai performanta. Cea mai mare problema in jocuri e data de screen tearing. Acesta apare cand placa video genereaza mai putine frameuri decat rata de refresh a monitorului. In acel moment placa video e “obligata” sa afiseze 2 frameuri identice deoarece nu poate tine pasul cu monitorul.

Atat FreeSync cat si G-Sync sunt tehnologii gandite sa rezolve aceasta problema. Deoarece initial monitorul nu comunica cu placa video, s-a dezvoltat o tehnologie care sa faca acest lucru posibil. Astfel, folosind G-Sync sau FreeSync, placa video poate forta monitorul sa afiseze imaginea la un alt refresh decat cel default (sa zicem 60 Hz). In functie de complexitatea randarii monitorul poate afisa imaginea la 30, 35, 38, 70, sau chiar 144 Hz, in functie de cum reuseste placa video sa randeze. Astel, monitorul va afisa exact numarul de frameuri randate de placa video.

Rezolutie si dimensiuni ecran

In functie de placa video pe care o aveti, si de buget, puteti opta fie pentru FullHD fie pentru o rezolutie superioara ca QHD (2560×1440 pixeli) sau chiar mai sus. Personal, prefer un monitor gaming cu rezolutie mai mare ,gen QHD, si o diagonala de cel putin 27”. Evident, puteti lua si monitoare cu diagonala mai mica, sau mai mare, in functie de dorintele fiecaruia.

Daca doriti un monitor de 27″ cu tehnologie Flicker Free, ecran IPS si rezoltuie QHD puteti citi si reviewul nostru la Monitorul IPS LED Lenovo L27Q-10 sau puteti sa-l cumparati direct de la emag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *