Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh – Top 3

Top 3 Uncategorized

Introducere

Cu totii ne-am confruntat cel putin o data cu problema conexiunii slabe la internet sau acoperirii insuficiente. Desi uneori problema este de la furnizorul de internet, de cele mai multe ori s-ar putea ca router-ul sa nu fie suficient de bun pentru a ne oferi internet peste tot. Cei care au o locuinta de dimensiunii medii spre mari sau cu mai multe etaje se confrunta cel mai des cu o astfel de problema. Router-ul oferit de catre furnizorul de internet este unul foarte standard, fiind suficient pentru acoperirea a maxim 50 de metri patrati. Totusi, ce e de facut intr-o astfel de situatie?

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Produs
TP-Link
Asus
D-Link
Imagine
Descriere
Sistemul Wi-fi Mesh de la TP-Link este un sistem care ofera o acoperire foarte buna. Este ideal pentru un spatiu de birouri sau o locuinta de dimensiuni mari.(Vezi pretul la eMag)
Sistemul Wi-fi Mesh de la Asus este un sistem cu o stabilitate foarte buna. Ideal pentru spatiile si locuintele mari.(Vezi pretul la eMag)
Sistemul Wi-fi Mesh de la D-Link este un sistem ideal pentru o locuinta de dimensiuni medii spre mare.(Vezi pretul la eMag)

Au aparut asa numitele sistem Wi-fi de tip Mesh. Ce face un astfel de sistem? Ei bine, un sistem de acest gen va ofera o acoperire mult mai mare a retelei si o conexiune mai stabila. In plus, nu trebuie sa va mai faceti griji pentru cabluri trase, intrucat acestea functioneaza prin transmisie de semnal. Un sistem Wi-fi Mesh este format in general din 2 sau mai multe hub-uri( sau corpuri) care lucreaza impreuna pentru a furniza retea de internet. Aceste hub-uri practic inlocuiesc vechile routere Wi-fi.

Evident, cu cat un sistem are mai multe hub-uri, cu atat va avea o acoperire si mai mare. Exista si unele sisteme care permit adaugarea mai multor hub-uri, insa acestea trebuie sa fie compatibile. In plus, fiecare producator recomanda plasarea lor intr-un anume fel. Aici intervine si tipul de locuinta pe care il aveti, in cazul caselor: pentru cele cu doua hub-uri nu exista instructiuni speciale, insa pentru cele cu 3, acestea pot fi pozitionate incat sa ofere acoperire in interiorul casei si in curte, pozitionare pentru cele cu mai multe etaje sau in functie de forma casei, cum sunt cele in forma de L.

Pe langa asta, aceste hub-uri sunt mici si usor de instalat si pot fi pozitionate in orice colt al casei. Exista unele sisteme care se pot monta chiar si pe perete sau in colturile tavanului. Fiecare hub vine, de obicei, si cu cateva porturi de tip LAN si WAN pentru a putea furniza internet si prin cablu.

Acum ca am descris pe scurt cum functioneaza un sistem Wi-fi Mesh, sa vedem cateva aspecte la care sa fiti atenti daca doriti sa achizitionati un astfel de sistem.

Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh– cum il alegem?

Primul si cel mai important aspect este calcularea suprafetei in care urmeaza sa fie amplasat sistemul. La majoritatea produselor veti gasi si specificat raza de acoperire a sistemului. Chiar daca nu este specificat, ca idee, un sistem cu doua hub-uri ar trebui sa fie capabil sa acopere o suprafata de aproximativ 150 de metri patrati minim. Cele cu 3 hub-uri sunt orientate catre suprafete foarte mari, precum casele cu 2 etaje sau un spatiu de birouri. Totusi, pentru o conexiune mai buna sau pentru a avea internet chiar si in curte, gradina sau garaj puteti achizitiona si un sistem cu 3 hub-uri.

Al doilea aspect de care sa tineti cont este viteza maxima de internet suportata de sistem. Bineinteles, trebuie ca si furnizorul de internet sa va ofere o viteza suficient de mare, care sa fie suportata de sistemul Mesh. In general, sistemele Wi-fi Mesh suporta viteza pana la 1 GB pe secunda, care este mai mult decat suficienta chiar si pentru streaming sau alte activitati care consuma banda mare de internet. Recomand ca inainte de a achizitiona un sistem Wi-fi Mesh sa intrebati furnizorul ce viteza de internet aveti in momentul de fata. Chiar daca achizitionati un sistem ce suporta pana la 1 GB viteza de internet si in momentul de fata furnizorul va ofera doar 100 MB viteza, veti putea sa optati pentru un abonament de 1 GB. Pentru moment va functiona pe 100 MB, insa daca doriti sa va mariti viteza de internet este bine sa tineti cont si de acest aspect.

Un alt aspect important este numarul de antene pe care il are fiecare hub. Personal, nu am gasit un sistem Wi-fi Mesh cu mai putin de 2 sau 3 antene. Totusi, cu cat fiecare hub are mai multe antene, cu atat conexiunea va fi mai puternica si mai stabila. De asemenea, nu veti avea intreruperi sau alte probleme de retea.

Alte aspecte de care sa tineti cont ar fi numarul de porturi cu care vine sistemul Wi-fi, daca suporta streaming in cazul in care doriti sa faceti acest lucru, daca vine cu anumite functii, precum control parental sau retea separata pentru musafiri si bineinteles recenziile altor utilizatori.

Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh – Tabel Comparativ

Nume produs
TP-Link
Asus
D-Link
Imagine
Nr hub-uri
3
3
2
Viteza maxima
1167 MB
1000 MB
1000 MB
Control parental
Da
Da
Nu
Pret
550 lei
450 lei
850 lei
Link

1.Sistem Wi-fi Mesh TP-Link Deco M4 AC1200

Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh

Descriere si specificatii tehnice

Primul sistem Wi-fi Mesh pe care am ales sa il includ in acest top, Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh, este cel de la TP-Link Deco M4. Am ales acest sistem pentru primul loc intrucat foloseste tehnologia celor de la Gigabit, care sunt recunoscuti pentru calitatea internetului oferit de ei, are 3 hub-uri si prezinta cateva functii interesante si utile.

Primul lucru pe care vreau sa il mentionez despre acest sistem Wi-fi Mesh este ca are un design placut, este compact si usor de instalat. Fiecare hub vine cu un port LAN si un port WAN si sunt usor de mascat in locuinta.

Suprafata totala acoperita de sistemul Wi-fi Mesh de la TP-Link este de 370 de metri patrati. Dupa cum am spus si la inceput, la unele sisteme veti putea adauga mai multe hub-uri daca este necesar. Ei bine, si la acest sistem puteti adauga mai multe hub-uri la nevoie, dar trebuie sa fie compatibile.

Utilizeaza o tehnologie numita Deco Mesh, care permite ca toate 3 hub-urile sa formeze o singura retea unica cu acelasi nume. Astfel, in timp ce va veti deplasa prin locuinta, dispozitivul electronic se va conecta automat la hub-ul cu semnalul cel mai puternic.

Ofera o viteza maxima de internet de pana la 1167 MB pe secunda si este compatibil cu majoritatea conexiunilor oferite de furnizori, inclusiv cele cu modem. In plus, reteaua suporta pana la  100 de dispozitive conectate simultan pentru a va putea bucura impreuna cu prietenii.

Conexiunea wireless o sa fie stabilita in functie de pozitionarea hub-urilor. Astfel, pentru locuintele de dimensiuni mari veti beneficia de retea de 2.4 GHz, pentru locuintele cu etaje multiple veti beneficia de retea de 5 GHz, iar pentru cele in forma de L de Ethernet Backhaul.

Sistemul Wi-fi Mesh de la TP-Link poate fi utilizat fie ca router pentru a oferi o conexiune privata, fie ca Access Point pentru a se conecta la o retea deja existenta prin cablu.

Alte functii importante cu care vine acest sistem Wi-fi Mesh sunt cea de Guest Network, care creeaza automat o retea separata pentru musafiri si cea de control parental. Functia de control parental va ofera posibilitatea de a creea un profil pentru fiecare membru al familiei si a monitoriza timpul petrecut online, filtrarea anumitor site-uri si pagini web, setare limita de timp, statistici despre paginile accesate si timpul petrecut si oprirea conexiunii pentru a petrece timp cu familia.

Sistem Wi-fi Mesh TP-Link Deco M4 AC1200 – Pro

 • 3 hub-uri care acopera 370 de metri patrati
 • Viteza de pana la 1167 MB
 • Utilizare ca retea privata sau Access Point
 • Functie de Guest Network si control parental
 • Conexiune pentru 100 de dispozitive
 • Retea de 5 GHz

Sistem Wi-fi Mesh TP-Link Deco M4 AC1200 – Contra

 • Nimic
Specificatii complete

2.Sistem Wi-fi Mesh Asus Lyra AC2200

Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh

Descriere si specificatii tehnice

Pe locul 2 in acest top, Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh, am ales sa plasez sistemul Wi-fi Mesh Asus Lyra. La fel ca cel precedent, si acest sistem vine cu 3 hub-uri pentru retea, are un design placut si poate fi usor montat si configurat.

Design-ul acestui sistem Mesh este unul foarte placut, fiind foarte usor de integrat in peisaj, putand fi chiar confundat cu un obiect de mobilier. Fiecare hub are un LED albastru care este aprins in momentul cand acestea sunt in functiune. In plus, hub-urile au fiecare cate un port LAN si un port WAN.

Acest sistem de la Asus Lyra utilizeaza trei benzi de frecventa. Astfel, fiecare hub are o banda de frecventa prin care comunica cu celelalte hub-uri, lasand 2 benzi libere pentru celelalte dispozitive. Va veti putea conecta la oricare hub si veti avea in permanenta o conexiune rapida si stabila.

Fiecare hub comunica impreuna cu celelalte doua pentru ca dispozitivul dumneavoastra sa beneficieze de cea mai rapida conexiune in permanenta. Conectarea la hub-ul cu cea mai buna conexiune se face automat de catre dispozitivul dumneavoastra.

Hub-urile au integrate fiecare cate patru antene inteligente. Aveti posibilitatea de a adauga oricand un nou hub la sistemul deja existent, iar Asus Lyra va verifica puterea si conexiunea fiecarei antene pentru a le putea folosi pe cele mai bune doua antene.

Sistemul suporta o viteza maxima de internet de pana la 1 Gb pe secunda. In plus, lucreaza atat pe frecventa 2.4 GHz, care ofera o raza de acoperire mai mare si o stabilitate mai scazuta, cat si pe frecventa 5 GHz, care ofera o raza de acoperire mai mica, dar o stabilitate mai buna.

Cateva functii interesante cu care vine acest sistem Wi-fi Mesh sunt: Adaptive QoS(permite ca utilizatorul sa aleaga dispozitivul cu prioritate de retea pentru a-i furniza cea mai buna conexiune), AI Protection(securizeaza datele pe reteaua privata cu ajutorul celor de la Trend Micro), Guest Network(creeaza o retea separata pentru musafiri) si control parental cu diverse functii de statistica, blocare site-uri sau setare timp limita de utilizare a internetului.

Sistem Wi-fi Mesh Asus Lyra AC2200 – Pro

 • Design modern si minimalist
 • Hub-uri cu 3 benzi de frecventa
 • Patru antene inteligente integrate in hub-uri
 • Viteza de pana la 1 GB
 • Functie Adaptive QoS, Ai Protection, Guest Network si Control Parental

Sistem Wi-fi Mesh Asus Lyra AC2200 – Contra

 • Lipsa USB pentru conectarea unei imprimante sau HDD extern
Specificatii complete

3. Sistem Wi-fi Mesh D-Link AC2200

Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh

Descriere si specificatii tehnice

Pe locul 3 in acest top, Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh, am ales sa plasez sistemul Wi-fi Mesh de la D-Link AC2200. Spre deosebire de cele doua prezentate mai sus, acest sistem vine doar cu doua hub-uri. Acestea sunt suficiente pentru o locuinta de dimensiuni medii spre mare.

Aceste hub-uri de la D-Link au un design foarte placut precum niste boxe de sunet. Au un buton de pornire cu un indicator LED care arata ca functioneaza si fiecare hub vine cu doua porturi LAN si un port WAN.

Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la deconectarea retelei de la un hub la altul, intrucat sistemul Mesh D-Link face ca hub-urile sa comunice intre ele pentru a oferi o singura retea. Astfel, dispozitivul dumneavoastra va schimba automat hub-ul la care este conectat pentru a beneficia de cea mai buna si mai rapida retea.

Aceste hub-uri folosesc un sistem de tip Tri-Band, cu trei benzi de frecventa pentru a oferi o viteza mare si o conexiune stabila. Veti putea descarca cu usurinta orice program sau aplicatie, veti putea face streaming 4K fara lag si veti putea folosi mai multe dispozitive simultan.

Viteza maxima de internet pe care o poate atinge acest sistem este de 1 GB pe secunda. In plus, hub-urile vin cu cate 6 antene integrate pentru a oferi cea mai buna viteza. Sistemul poate functiona atat pe frecventa de 2.4 GHz, cat si pe cea de 5 GHz.

Se integreaza perfect chiar si ca obiect de decor datorita design-ului sau modern. Mi-ar fi placut totusi sa regasesc mai multe functii pe acest sistem de la D-Link, insa este suficient pentru majoritatea locuintelor.

Sistem Wi-fi Mesh D-Link AC2200 – Pro

 • Design modern, usor de integrat in decor
 • Hub-uri cu 2 porturi LAN si un port WAN
 • Trei benzi de frecventa
 • 6 antene integrate
 • Viteza de pana la 1 GB

Sistem Wi-fi Mesh D-Link AC2200 – Contra

 • Pret ridicat
 • Lipsa functii, precum Control Parental sau Guest Network
Specificatii complete

Concluzie

Acesta este topul cu 3 cele mai bune sistem Wi-fi Mesh din punctul meu de vedere. Primele doua sisteme au cate 3 hub-uri si sunt capabile sa ofere o acoperire mai generoasa la un pret decent. Cel de-al treilea sistem este potrivit pentru locuintele de dimensiuni medii si pentru cei care nu au nevoie de prea multe functii.

0 thoughts on “Cel mai bun sistem Wi-fi Mesh – Top 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *