Contents
Introducere
Monitorul are un rol esential in componenta oricarui desktop sau laptop. Practic, fara monitor nu putem opera un calculator intrucat nu vedem actiunile pe care le facem. El joaca un rol si mai important atunci cand vorbim despre un setup de gaming. Desi pentru gamerii ocazionai si neprofesionisti monitorul poate nu reprezinta o componenta deosebit de importanta, pentru gamerii pro acesta este absolut esential. Orice gamer adevarat vrea cel mai bun monitor pentru gaming, cel mai bun PC, cel mai bun scaun, etc.
Ofertele continua la eMag
La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.
In prezent sunt mii de modele de monitoare pe piata din care puteti face o alegere. Tehnologiile lor au evoluat foarte mult si chiar daca aparent nu ajuta in gaming, sa stiti ca nu este adevarat. Orice lucru cat de mic care constituie un avantaj fata de adversar conteaza foarte mult. Preturile variaza si ele enorm in functie de specificatiile monitorului pe care-l alegeti.
Nu va recomand sa va cumparati un calculator sau un laptop cu specificatii excelente daca nu luati in considerare si monitorul. Degeaba puteti rula orice joc, pe rezolutii mari si cu detalii senzationale daca monitorul dumneavoastra este unul de proasta calitate. Pentru o experienta de gaming perfecta si fluida, aveti nevoie de un monitor pe masura. Bineinteles, nu va sfatuiesc sa platiti sume colosale pe monitoare pe care nu le folositi la capacitate maxima, dar macar sa va orientati catre ceva decent.
In randurile ce urmeaza am sa va prezint 3 monitoare de gaming pe care le-am selectat dintr-o lista lunga. 2 dintre ele fac parte dintr-o categorie de pret mai putin accesibila iar celalalt il pot incadra oarecum intr-o categorie de buget. In orice caz, toate modelele sunt excelente si au avantajele/dezavantajele lor.
Cel mai bun monitor pentru gaming – ce trebuie sa stiti
In primul rand, trebuie sa-ti stabilesti cu exactitate ce tipuri de jocuri ai sa joci mai des. De exemplu, daca preferi jocurile singleplayer si apreciezi o calitate foarte buna a imaginii, iti recomand monitoarele cu rezolutie 2k sau 4k. Bineinteles, si calculatorul trebuie sa fie capabil sa ruleze jocurile la aceasta rezolutie.
Daca sunteti fanul jocurilor multiplayer sau de tip Esports, consider ca nu aveti nevoie de o rezolutie mai mare de FullHd. In cazul acestor jocuri cel mai mult conteaza rata de refresh a monitorului. Rata de rechresh practic imbunatateste si accelereaza procesul de comunicare intre monitor si placa video. Cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat imaginile o sa fie mai fluide, mai smooth si va ofera un avantaj fata de adversarii care au monitoare cu rata de refresh mai mica decat a dumneavoastra. Ca sa fiu mai concret, cele mai ieftine si multe monitoare au rata de refresh de 60-75Hz. Pentru jocurile multiplayer va recomand monitoare cu minim 144Hz, respectiv 180-240Hz, chiar daca sunt mai scumpe.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare este diagonala monitorului. Aici depinde de biroul pe care-l aveti, de spatiul unde doriti sa-l montati si de preferintele persoanale. Daca ma intrebati pe mine, monitoarele curpinse intre 24 si 27 de inch sunt ideale. Bineinteles, sunt multe persoane care-si doresc ecrane mari iar producatorii au ascultat acest lucru. O sa gasiti in monitor monitoare cu o diagonale de peste 30-40 si chiar 50 de inch. In cazul in care doriti sa faceti stream si aveti nevoie de mai multe monitoare, va recomand sa va cumparati unul principal cat mai bun, mare si cu rata de refresh buna iar cel/cele secundare sa fie normale pentru ca nu aveti nevoie de mai mult.
Nu in ultimul rand, atunci cand va selectati cateva modele care v-au placut, cautati cat mai multe informatii despre ele. Interesati-va pe internet, cautati review-uri, cautati videoclipuri si cititi comentariile pe care le lasa oamenii la magazinele online. Conteaza mult sa alegeti un produs de calitate, desi aveti drept de retur 30 de zile fara probleme. Ar mai fi cateva lucruri de spus despre cum sa va alegeti un monitor, dar din punctul meu de vedere consider ca le-am atins pe cele mai importante.
1. LG 31.5 32GK850G
Cumpara de la eMag!Primul model pe care vi-l prezint astazi este unul de la LG. Il consider ca fiind unul dintre cele mai bune, complete si interesante monitoare de gaming in momentul de fata. Sunt constient ca multa lume n-o sa fie de acord cu alegerea mea, dar va garantez ca este un monitor excelent, poate chiar cel mai bun monitor pentru gaming. Design-ul pe care-l are este unul destul de simplu si fara compromisuri. Marginile display-ului sunt subtiri si chiar arata foarte bine. Nu pot spune ca are elemente deosebite, deci n-are rost sa ne lungim la capitolul aspect.
Ecranul pe care-l are acest monitor este foarte, foarte bun. Vorbim despre un display care masoara 31,5 inch in diagoanala, are rezolutie 2K si este construit pe tehnologie LED VA. Panorile de tip LED VA ofera o luminozitate mai buna decat cele LED simple. Culorile pe care le are sunt foarte bune, un pic cam suprasaturate pentru gustul meu, dar chiar arata senzatioanl. Unghiurile de vizualizare sunt ireprosabile iar contrastele nu dezamagesc. Singurul lucru care nu-mi place in legatura cu acest monitor este faptul ca are un timp de raspuns 5ms. Nu ma intelegeti gresit, este un timp de raspuns ok, dar ma asteptam la mai mult tinand cont ca are un pret pe masura.
Rata re refresh maxima ajunge pana la 165Hz. Ce inseamna rata de refresh si la ce ajuta v-am explicat mai sus, deci nu are rost sa intru in detalii. Un lucru important care merita mentionat este faptul ca suporta tehnologia Nvidia G-sync. Aceasta tehnologie se afla la placile video de la Nvidia iar monitoarele compatibile beneficiaza de anumite avantaje: imaginile sunt mai fluide, nu se formeza prea des efectul de screen bleeding iar jocurile in general ruleaza mai bine. Daca nu stiti foarte multe despre aceasta tehnologie, va invit sa dati o cautare pe Google.
Alte functii pentru gameri pe care le are sunt urmatoarele: Black stabilizer care are rolul de a lumina partile intunecate ale monitorului. Acest lucru va ofera un avantaj improtant in anumite jocuri pentru ca puteti vedea adversatii chiar daca acestia se ascund in locuri intunecate unde sunt mai greu vizibili. O alta tehnologie este Flicker Free. Fenomenul de Flicker este acea situatie cand imaginea de pe monitor tremura sau luminozitatea scade/creste foarte rapid, dar sesizabil. Ei bine, aceasta functie va scapa de toate aceste neplaceri.
Ca si conectivitate, avem un port HDMI, un mini display PORT cu care puteti obtine toti aceti 165Hz de care v-am vorbit mai sus, un port jack si un port USB. Va mentionez faptul ca simpla conextiune HDMI supota doar 60HZ si aveti neovie de mini display port atat in placa video cat si in monitor pentru a obtine cei 165HZ. Aveti nevoie de un cablu special si verificati cu atentie daca placa dumneavoastra video are acest port (majoritatea placillor performante si semi-performante il au)
Ce are in plus LG 31.5 32GK850G fata de celelalte 2 modele?
- Are cel mai echilibrat ecran
- Se poate folosi si pentru jocuri Esports dar si pentru jocuri singleplayer
- Compatibil cu Nvidia G-sync
- Are cei mai multi Hertzi
Ce are in minus?
- Timpul de raspuns este cam mare, un lucru putin rau pentru jocurile Esports
2. BenQ ZOWIE XL2411P
Cumpara de la eMagIn cazul celui de-al doilea monitor am facut o alegere mai putin obisnuita. Modelul celor de la Benq este unul dintre cele mai folosite si apreciate monitoare de gaming din lume. Majoritatea jucatorilor profesionisti recomanda monitoarele de la BenQ ca fiind cele mai bune pentru jocurile Esports si multiplayer. Mentionez ca modelul acesta este cel de buget si de 144Hz, fiind cam de 3 ori mai ieftin decat celelalte modele din topul de astazi si cam de 2 ori mai ieftin decat fratele sau mai mare de 244Hz. Despre design-ul lui n-am prea multe cuvinte sa va spun, are o constructie interesanta si un suport extrem de bine gandit care se poate ajusta in zeci de feluri. Marginile display-ului nu sunt la fel ca la celelalte modele, dar sunt acceptabile.
Ecranul pe care acest model il are este unul neasteptat de ok daca tinem cont de pret. Masoara 24 de inch in diagonala, are rezolutie FullHd iar constrastul tipic este de 1000:1. Culorile pe care le are sunt excelente, unghiuzile de vizualizare incredibile fiind un IPS iar contrastele chiar m-au impresionat. Nu va pot explica exact in cuvinte imaginea pe care o are, dar va garantez ca nu degeaba seria Zowie de la Benq este recomandata de majoritatea jucatorilor profesionisti. Chiar este un monitor excelent iar daca tinem cont de pretul pe care-l are, in consider un best-buy.
Rata de refresh a monitorului este de 144Hz si are un timp de raspuns de 1ms. Acest timp de raspuns impreaun cu rata de refresh il transforma intr-un monitor aproape perfect pentur jocurile multiplayer. Din pacate, nu este compatibil nici cu tehnologia G-sync d ela Nvidia si nici cu Freesynd de la AMD, dar nu consider acest lucru ca fiind un impediment major tinand cont ca vorbim despre un monitor pentru jocuri Esports. Va garantez oricum ca rezultatele si imaginile pe care le ofera o sa multumeasca majoritatea gamerilor care se joaca ocazional, si chiar pentru profesionistii care nu-si permit un monitor de 240Hz.
Ca si functii suplimentare, avem aceleasi Black Stabilizer si Flicker Free pe care le-am prezentat mai sus. In plus ar fi doar pentru special dedicat gaming-ului dar care am observat ca nu face mari diferente. Ca si coenctivitate avem un port HDMI, un mini display PORT, un port USB precum si difuzoarele integrate pe care le mentionez tot aici. Nu este cel mai bun monitor pentru gaming dar este o alegere extrem de buna la un pret imbatabil.
Ce are BenQ ZOWIE in plus fata de celelalte 2 modele?
- Ofera cel mai bun raport calitate-pret
- Este cel mai ieftin
- Seria Zowie de la Benq este cea mai recomandata pentru jocurile de tip Esports
Ce are in minus?
- Are cea mai mica diagonala
- Are cea mai mica rezolutie
3. Philips 42.5″ 436M6VBPAB
Cumpara de la eMag!Ultimul monitor pe care vi-l prezint astazi este un model de la Philips. Desi initial am vrut sa aleg altceva mult mai Science Fiction, am decis intr-un final sa va povestesc despre un monitor care are cateva lucruri destul de interesante si costa aproximativ cat primul model, cel de la LG. Despre design, la fel ca si in cazul monitoarelor de mai sus, nu am mari lucruri sa va spun. Apreciez ca marginile display-ului sunt relativ subtiri iar suportul pare unul destul de ok. Din pacate, nu se poate ajusta in atat de multe pozitii precum cel de la Benq.
Ecranul pe care-l are reprezinta adevarata surpriza. Masoara nu mai putin de 42,5 inch in diagoanala, absolut imens din punctul meu de vedere. Este construit pe tehnologie LED si are rezolutie 4K, fiind primul dintre cele 3 cu aceasta caracteristica. Alaturi de tehnologia Quantum Dot, imaginile pe care le ofera sunt senzationale. Il recomand in special persoanelor care joaca jocurile la rezolutii si detalii maxime, va garantez ca o sa aveti parte de o experienta de gaming uimitoare. De asemenea, il recomand si pentru vizualizarea de continut, va explic imediat de ce.
Are 2 tehnologii care mie-mi plac enorm si le consider ca fiind niste adevarate inovatii. In primul rand, este compatibil cu HDR 1000, unul dintre cele mai inalte standarde de imagine in momentul de fata. Toate imaginile sunt aproape de perfectiune iar luminozitatea ecranului ajunge pana la uimitoare valoare de 1000niti. In cazul in care nu vi se pare mult, majoritatea monitoarelor si televizoarelor ajung pana la maxim 250-500niti. A doua tehnologie pe care eu efectiv o iubeesc si este imprumutata de la televizoarele Philips, este AmbiLight. Acest AmbiLight este format din niste benzi LED pozitionate pe spatele monitorului care se aprind si se sincronizeaza in functie de continutul pe care-l vedeti pe ecran. Va recomand sa cautati mai multe despre aceasta tehnologie pe YouTube sau sa o testati in realitate pentru ca este ceva wow.
Ca specificatii suplimentare va mentionez ca are un timp de raspuns de 4ms, este compatibil cu AMD Freesync (este acelasi lucru ca la G-sync doar ca functioenaza cu placile video a celor de la AMD) si are o rata de refresh maxima de doar 80Hz. Spun din pacate pentru ca desi are mai mult de 60Hz, nu-l pot recomanda pentru jocurile multiplayer. Pentru jocurile singleplayer care se joaca la 60FPS cu detaliile pe maxim si la rezolutie 4K, acest monitor este absolut incredibil.
La conctivitate sta de asemenea excelent. Are 1 port HDMI, un mini display PORT, 1 port jack, 2 porturi USB normale si un port USB Type-C. Tot aici va spun ca are si difuzoare integrate, dar la alt nivel. In general, difuzoarele pe monitoare sunt “doar ca sa fie acolo”. In acest caz, cele 2 difuzoare produc un sunet neasteptat de puternic, clar si spatial. Sunt compatibile chiar si cu DTS care imbunatateste considerabil calitatea in anumite situatii.
Ce are Philips 42.5″ 436M6VBPAB in plus fata de celelalte 2 modele?
- Are cea mai mare rezolutie, 4K
- Cea mai mare diagonala
- Cel mai luminos ecran
- Cea mai buna conectivitate
Ce are in minus?
- Cea mai mica rata de refresh
- Este cel mai scump
Concluzie
In concluzie, acestea sunt cele 3 monitoare pe care am ales sa le prezint astazi. Toate sunt foarte bune si dumneavoastra trebuie sa decideti care este mai potrivit pentru nevoile pe care le aveti. Daca va doriti un monitor excelent pentru jocuri Esports si nu aveti un buget prea mare, va recomand monitorul de la Benq. Daca va doriti un monitor cu o diagonala uriasa, o calitate a imaginii extraordinara si diverse functii/tehnologii speciale, puteti opta pentru modelul de la Philips. Daca va doriti ceva echilibrat care sa aiba putin de toate, va recomand monitorul de la LG.
Model |
LG 31.5 32GK850G |
BenQ ZOWIE XL2411P |
Philips 436M6VBPAB |
Diagonala |
31,5inch |
24inch |
42,5inch |
Rezolutie |
2K |
FullHd |
4K |
Rata de refresh maxima |
165hz |
144HZ |
80HZ |
FlickerFree |
da |
da |
da |
Nvidia G-sync |
da |
nu |
nu |
AMD Freesync |
nu |
nu |
da |
0 thoughts on “Cel mai bun monitor pentru gaming”