Drona DJI Phantom 4

Cea mai buna drona

Top 3

Introducere

Vezi gama completa la eMag

Cea mai buna drona

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Multicopterele sau dronele cum se mai numesc ele, sunt niste jucarii zburatoare care se controleaza prin intermediul unei telecomenzi (in general telecomanda este chiar smarthpone-ul/tableta dumneavoastra). Se pot utiliza in mai multe feluri si pentru mai multe scopuri: in prima faza se pot folosi pentru ocuparea timpului liber , devenind un hobby pentru multe persoane. In a doua faza, se pot folosi de catre fotografii/videografii profesionisti sau amatori care-si doresc sa obtina imagini extraordinare de la inaltime. Pe piata sunt disponibile mii de modele din care sa alegeti. Preturile variaza in functie de caracteristicile pe care le au si de senzorul foto/video inclus. Cu sigurata o sa gasiti un model pe placul/bugetul dumneavoastra daca efectuati o cautare amanuntita. Dar totusi, care este cea mai buna drona?

In caz ca nu stiati, o drona se poate construi de la 0 si nu trebuie neaparat sa o cumparati gata facuta. In general, efortul de asamblare este mare si nu merita neaparat sa o construtiti dumneavoastra. In cazul in care totusi aveti de gand sa faceti asa ceva, aveti nevoie de urmatoarele lucruri: transmitator (telecomanda), reciever (partea care vine in drona), cadru, motor/motoare, baterii, esc-uri (partea electronica care gestioneaza turatiile motorului), flight controller si power distribution board. Bineinteles, in cazul in care doriti sa filmati/fotografiati cu ea, trebuie sa cumparati si un senzor foto/video.

Daca planuiti sa cumparati o drona si sa o folositi ca si hobby, trebuie sa luati in considerare ca sunt anumite reguli pe care trebuie sa le respectati. Cateva dintre ele sunt: in zonele populate nu puteti sa o inaltati mai mult de 100 de m (desi tehnic se pot inalta pana la 1000m), nu o puteti folosi in apropierea aeroporturilor sau a unor obiective de interes si cel mai indicat este sa va “jucati” cu ea intr-un cadru organizat.

Cum alegi cea mai buna drona?

Vezi gama completa la eMag

Cea mai buna drona pentru amatori

Exista cateva criterii esentiale dupa care trebuie sa va ghidati atunci cand doriti sa cumparati o drona. In randurile urmatoare am sa va prezint caractersiticile pe care le consider cele mai importante. M-am documentat foarte mult si am capatat o oarecare experienta in acest sens. Nu trebuie neaparat sa fiti in totalitate de acord cu preferintele mele, dar sigur ceva din informatiile de mai jos o sa va ajute mai devreme sau mai tarziu.

  1. Pretul reprezinta cel mai important criteriu in viziunea mea. Aici depinde foarte mult de preferintele pe care le aveti dumneavoastra si pentru ce doriti sa folositi drona. Daca o vreti doar pentru hobby si relaxare, puteti cauta modele mai ieftine care nu au senzori pentru filmat/fotografiat si care sa nu va para foarte rau daca se strica. In schimb, daca doriti sa o folositi in scopuri profesionale, aveti nevoie de un produs mai scump cu un senzor de calitate.
  2. Cum se manevreaza este un alt factor esential. Daca ma intrebati pe mine, m-as orienta catre modele care se pot controla prin diverse moduri precum: cu ajutorul telecomenzii, prin gesturi, prin control vocal sau prin diverse comenzi care va ajuta sa aterizati/ridicati drona intr-un mod mai simplu. Cu cat tehnologiile pentru control si senzorii de zbor sunt mai avansati, cu atat mai bine. Cu ajutorul lor o sa invatati sa o controlati mai usor si mai repede.
  3. Specificatiile tehnice nu trebuie ignorate. Dupa cum am spus si mai sus, exista mii de modele disponibile. Fiecare prezinta caracteristici si specificatii diferite. Trebuie sa va ganditi exact pentru ce doriti sa o folositi si care sunt asteptarile dumneavoastra. Cele mai importante specificatii sunt: greutatea, viteza maxima, distanta maxima la care se poate inalta, raza in care se poate controla. Cautati cu atentie in descrierea produselor aceste informatii intrucat sunt foarte utile.
  4. Cititi review-uri si comentatiile. Acest lucru se aplica la majoritatea produselor electronice, gadget-uri si nu numai. Incercati sa va documentati cat mai mult posibil inainte sa faceti o alegere si folositi surse de incredere. In general, cele mai sincere pareri se afla in sectiunea de comentarii a magazinelor online sau offlice. Acolo o sa gasiti opinia sincera a cumparatorilor si problemele existente. Aveti grija totusi, exista firme care platesc oameni sa lase comentarii pozitive.

Cea mai buna drona – Tabel Comparativ

Cea mai buna Drona DJI Phantom 4
Drona DJI Mavic Air
Drona Mantis Q X-Pack
Model
DJI Phantom 4
DJI Mavic Air
 Mantis Q
Autonomie zbor
31 minute
21 minute
33 minute
Rezolutie maxima filmare
4K 30fps
4K 30fps
4K 60fps
Raza de actiune
4km
4km
1,5km
Tip Senzor
CMOS
CMOS
CMOS
Stabilizare video pe 3axe
da
da
Nu
Link

In topul de astazi am inclus 3 dintre cele mai bune si apreciate drone din oferta magazinelor online si nu numai. Ele se numeste Dji Phantom 4, DJi Maveric Pro si Mantis Q X-Pack. Sunt destul de diferite din punct de vedere al caracteristicilor, dar in general toate fac acelasi lucru. Depinde de dumneavoastra si de asteptarile pe care le aveti. Pot sa va spun ca oricare dintre ele se descurca excelent si n-o sa va dezamageasca.

1. DJI Phantom 4

Cumpara de la eMag!

Cea mai buna Drona - DJI Phantom 4

Primul loc in topul “cea mai buna drona” ii revine lui Phantom 4 de la DJI. Din informatiile mele, este una dintre cele mai vandute, apreciate si folosite drone din toata lumea. Are o forma foarte aerodinamica si materialele folosite sunt de cea mai buna calitate. Are o multime de senzori la bord care diminueaza considerabil sansele ca drona sa loveasca obstacole. Cantareste in jur de 1,4 Kg, poate zbura pana la maxim 6000m altitudine si atinge o viteza de 20m/s.

Senzorul pentru fotografiere/filmare este excelent din toate punctele de vedere. Este de tip CMOS cu o diafragma de f2.8, o rezolutie de 12mpx si o lungime de focalizare de pana la 35mm. Filmeaza pana la rezolutie 4K cu 30 de cadre pe secunda sau FullHD cu 60/120 de cadre pe secunda. Filmarile si pozele sunt senzationale. Extrem de clare, pline de detalii si viu colorate. Stabilizarea video a fost dusa la un alt nivel, fiind pe 3 axe. In momentul de fata, stabilizarea video pe 3axe este cea mai avansata si eficienta din industrie. Filmarile sunt extrem de fluide, naturale iar vibratiile si “shake-ul” lipsesc aproape in totalitate.

Phantom 4 se manevreaza excelent. Raspunde aproape instant la toate comenzile si nu exista intarzieri de orice natura. O puteti controla atat prin intermediul telecomenzii (care se conecteaza la smartphone-ul dumenavoastra prin bluetooth/wireless pentru a vedea in timp real imaginile la rezolutie HD) sau prin gesturi. Aplicatia lor este foarte intuitiva, se foloseste usor si nu am observat bug-uri majore. Telecomanda se poate plia pentru a incapea cu usurinta in rucsac/geanta. Aplicatia lor se descarca din Google Play sau AppSore si este gratuita.

Autonomia de zbor promisa de DJI ajunge pana la 28 de minute. In cele mai multe cazuri, aceasta ar trebui sa fie mai mult decat suficienta. Dupa cum am mentionat si mai sus, dispune de o multime de senzori si tehnologii care analizeaza constant mediul inconjurator pentru a evita obstacolele si pentru a preveri accidente neplacute. Tehnologia Active Track imi place foarte mult ca poate urmari pana la 16 subiecte simultan (automat sau le setati dumneavoastra manual). Astfel, puteti filma diverse evenimente sau activitati in miscare la care participa un numar mai mare de oameni.

Pentru moment, putem spunea ca Phantom 4 este cea mai buna drona.

Ce are DJI Phantom 4 in plus fata de celelealte 2 modele?

  • Cea mai buna constructie
  • Filmeaza si fotografiaza excelent (are acelasi senzor ca Dji Maveric Air)
  • Cea mai buna stabilizare video

Ce are in minus?

  • Este cea mai scumpa

2. DJI Mavic AIR

Cumpara de la eMag

Drona DJI Mavic Air

Locul 2 este ocupat de catre Mavic AIR tot de la compania DJI. Este o drona mai ieftina care se incadreaza in categoria de buget sa zicem. De asemenea, are o consturctie foarte bine gandite iar materialele folosite sunt de o calitate superioara. Se manevreaza excelent, zic eu ca mai bine decat celelalte 2 modele. Cantareste in jur de 430 de grame si poate atinge o viteza maxima de 64km/h sau 19m/s

Maveric Air are exact acelasi senzor cu aceleasi caracteristici ca modelul Phantom 4. Singura diferenta majora pe care am observat-o este la capitolul stabilizare video. Desi dispune de aceeasi stabilizare pe 3axe, parca imaginile nu sunt atat de fluide si naturale. Exista anumite vibratii si in unele cazuri am observat cadre haotice. Acest lucru se datoreaza probabil greutatii mai mici care influenteaza stabilizarea atunci cand bate vantul mai tare sau cand se fac miscari bruste. Per total totusi, face poze/filmari excelente, la fel ca modelul prezentat anterior.

Avantajul lui Mavic Air il reprezinta faptul ca are mai multe moduri distractive de filmare/fotografiere. Astfel, se adreseaza in special fotografiilor/videografilor amatori sau profesionisti cu o imaginatie bogata. Va ofera posibilitatea sa realizati pe langa filmari/poze excelente si panorame sferice (leaga 25 de fotografii timp de 8 secunde intr-o panorama de 32 megapixeli), clipuri in slow motion FullHd la 120 de cadre pe secunda sau quick shots (niste moduri amuzante/creative de a fotografia sau filma prin simpla apasare a unui buton de pe ecranul telefonului). Aceste Quick shoturi sunt de 6 feluri: Rocket, Dronie, Circle, Helix, Asteroid si Boomerang.

Din punct de vedere al controlului, lucrurile stau foarte asemanator ca la Phantom 4. Au aceeasi telecomanda, aceeasi aplicatie excelenta si acelasi sistem Flight Autonomy 2.0 care analizeaza mediul inconjurator continuu. Autonomia de zbor ajunge undeva pana la 21 de minute, in continuare suficienta din punctul meu de vedere. Poate zbura pana la maxim 5.000m altitudine si are o raza de actiune de pana la 4Km. Imaginile sunt transmite live pe telefonul dumneavoastra la rezolutie HD pentru a vedea cu exactitate ce filmati/fotografiati. Bineinteles, are acelasi sistem de Active Tracking pe care l-am prezentat mai sus si care functioneaza cel putin la fel de bine.

Ce are DJI Mavic Air in plus fata de celelalte 2 modele?

  • Se manevreaza cel mai usor
  • Are cel mai bun raport calitate-pret
  • Ofera multe moduri de filmare/fotografiere

Ce are in minus?

  • Nu  poate controla prin gesturi
  • Cea mai mica autonomie de zbor

3. Mantis Q X-Pack

Cumpara de la eMag!

Drona Mantis Q X-Pack

Ultimul loc in clasamentul de astazi este ocupat de catre Mantis Q X-Pack. Asta nu inseamna neaparat ca este o drona rea, din contra chiar. Doar ca din punctul meu de vedere se situeaza putin in spatele modelelor de la DJI. Are un aspect interesant si o forma extrem de compacta. Atunci cand este complet pliata o puteti baga chiar si in buzunar fara probleme. Este realizata dintr-un plastic calitativ care cel mai probabil o sa reziste bine in timp. Dispune de 4 brate si 4 elicii care o propulseaza, dar ramane foarte compacta chiar si atunci cand este extinsa.

Senzorul de filmare/fotografiere este de asemenea de tip CMOS si ofera niste imagini superbe. Marele avantaj il reprezinta faptul ca poate filma la rezolutie 4K pana la 60 de cadre pe secunda. Desi initial am fost foarte incantat de acest lucru, pe perioada testarii am observat de fapt ca filmarile si fotografiile nu au ceeasi calitate ca la Phantom 4 sau Maveric Air. Nu spun ca sunt rele, chiar deloc. Imaginile sunt naturale, bine detalitate si au culori vii. Din pacate stabilizarea nu se face pe 3 axe si acest lucru se vede. Filmeaza bine, stabilizarea este ok dar nu ajunge la nivelul celorlalte 2 modele prezentate anterior.

Are o multime de tehnologii si de functii interesante, respectiv utile. Spre exemplu, se poate fi controlata prin voce. In aplicatia Yutis neek Pilot aveti un buton care activeaza comenzile vocale si o puteti porni spunand “Wake up”, puteti sa o chemati la dumenavoastra prin “Return Home” si chiar sa porniti inregistrarea exlamand “Start Recording”. Pe langa controlul vocal, dispune de 3 moduri de zbor inteligente. Primul mod se numeste Jounrey Mod si presupune ca drona sa zboare complet liniar si intr-o directie anume pentru a realiza o fotografie, dupa care revina la sol. Cel de-al doilea mod se numeste Point Of Interest si presupune ca drona sa orbiteze intr-un punct de interes pe care-l selectati dumneavoastra. Ultimul mod se numeste Return Home care printr-o simpla apasare de buton, drona revine unde sunteti si aterizeaza in siguranta fara sa o comandati intr-un fel. Nu in ultimul rand, puteti sa distribuiti instant fotografiile/filmarile pe retelele preferate de socializare.

Se controleaza destul de usor si nu am observat probleme majore. Telecomanda, ca si in cazul modelelor de mai sus, este smarthpone-ul dumenavoastra alaturi de un joystick. Aplicatia lor nu este atat de buna si de intuitiva ca cea pe care o ofera DJI, dar cu siguranta se putea mult mai rau. Per total ma declar multumit si consider ca-si merita banii. Are o autonomie de zbor impresionanta de pana la 33 de minute. Din pacate, raza de actiune este limitata la 1,5Km, cu mult peste cifra de 4KM de la dronele DJI. De asemenea, imaginile sunt transmise pe telefon la rezolutie HD, deci primeste o bila alta in acest sens.

Ce are Mantis Q X-Pack in plus fata de celelalte 2 modele?

  • Este cea mai ieftina
  • Filmeaza 4K cu pana la 60 de cadre pe secunda
  • Are cea mai mare autonomie

Ce are in minus?

  • Nu are o aplicatia la fel de buna ca dronele de al DJI
  • Raza de control este de doar 1,5 Km
  • Nu are stabilizare video pe 3axe

Concluzie

Toate modelele prezentate astazi sunt niste solutii excelente de luat in calcul. Dumneavoastra sunteti cel care trebuie sa decida si sa puna in balanta avantajele/dezavantajele fiecarui model in parte. Conteaza foarte mult ce doriti sa faceti cu o drona, care este bugetul si ce asteptari aveti de la ea. Pana la urma, cea mai buna drona este aceea pe care o cumparati.

0 thoughts on “Cea mai buna drona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *