OLED, prescurtarea de la Organic light-emitting diode este o tehnologie relativ noua in lumea display-urilor de toate tipurile (televizoare, monitoare, telefoane). Este o componenta electronica construita dintr-un material organic foarte subtire semiconductor. Fata de tehnologia precedenta numita LED, OLED-UL este mai usor si ieftin de fabricat intrucat nu necesita monocristale scumpe.
Ofertele continua la eMag
La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.
La aparitia acestei tehnologii singurul inconvenient major era luminozitatea scazuta, dar de la an la an producatorii au facut progrese semnificative in acest sens renuntand treptat la backlight (iluminarea suplimentara a fundalului).
Cel mai mare avantaj al tehnologiei OLED este posibilitatea controlarii fiecarui pixel in parte, lucru care permite display-ului sa afiseze cea mai intensa nunata de negru si cea mai variata/realistica paleta de culori disponibila pe piata.
Un exemplu concret cu care majoritatea dintre noi am cochetat macar odata sunt display-urile de tip Amoled sau Super Amoled disponibile pe o gama larga de telefoane, in principal Samsung care este cel mai mare producator in acest sens dar si altele: OnePlus 7, Iphone X, XS, XS Max etc.
Durata de viata a crescut considerabil, ajungang pana la 100.000 de ore dupa care ecranele isi reduc luminozitatea pana la 50%, devenind astfel tot mai greu de utilizat. Consumul de electricitate ale acestor display-uri variaza; cand imaginea prezinta culori inchise OLED-ul este mult mai eficient decat un panou LED, iar cand imaginea este viu colorata consuma mai mult curent electric. Desi aparent acest lucru nu pare ceva rau, ganditi-va ca telefoanele mobile dotate cu ecrane OLED vor consuma bateria mult mai rapid deoarece majoritatea paginilor web, aplicatiilor sunt pe fundal luminos, alb.
Tehnologia OLED are un avantaj foarte mare, permitand producatorilor sa aduca inovatii majore in acest sens: panoul este flexibil. Astfel, desi avem deja pe piata dispozitive cu ecrane flexibile (televizoare, telefoane, monitoare) in viitor acestea vor fi absolut impresionate si deosebite.
Dupa cum am precizat, fiind o tehnologie relativ noua, device-urile care dispun de ea, in special televizoarele sunt mai scumpe fata de cele cu panouri conventionale de tip LED. Cel mai probabil vor ramane cu un pret ridicat o bucata buna de timp pana vor aparea noi inovatii in acest domeniu.
Ca si concluzie, tehnologia OLED este net superioara tehnologiei LED deoarece fiecare pixel se controleaza individual iar calitatea/culorile devin incredibil de reale. Daca aveti un buget ridicat pentru achizitia de televizoare, monitoare atunci va recomandam cu caldura sa va orientati spre aceasta tehnologie pentru experiente de vizualizare ce tind spre perfectiune.