Ce este tehnologia 4K?

info

Tehnologia evolueaza cu pasi repezi in absolut orice domeniu. De multe ori probabil ati vazut ca un televizor, un telefon sau o camera foto/video contine in descriere structura “4k” dar nu ati cautat exact ce inseamna acest lucru.

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Rezolutia 4K este succesorul rezolutiilor HD, FullHD, 2K si predecesorul 8K care va fi disponibil foarte curand pe piata.

UltraHd cum mai este ea numita reprezinta o tehnologie care a luat amploare in anul 2014 cand tot mai multe dispozitive au devenit capabile sa profite de aceasta rezolutie. Ea este de mai multe feluri; 4K UHD pe care o stim de la televizoare/telefoane/monitoare (3840 × 2160 ) si cea DCI 4K (4096 × 2160 ) care predomina in industria cinematografica.

Dupa cum probabil este evident, fiind o clasa superioara, aceasta ofera imagini mult mai clare, precise, vii decat predecesorii sai. Desi este o rezolutie care este pe piata de mai bine de 6-7 ani de zile, majoritatea persoanelor folosesc/se multumesc inca cu FullHd si n-au facut trecerea catre 4K. Acest lucru este oarecum de inteles intrucat continutul de acest fel, desi a crescut considerabil, inca nu este oferit de mare parte dintre televiziuni, producatori video sau prodiveri de continut.

In Romania calitatea canalelor este SD, putine fiind cele care ofera continut doar HD. Astfel, un detinator de televizor/monitor 4K este nevoit sa caute continut pe platformele bine cunoscute precum; YouTube, Netflix, HboGo etc. Desi pe aceste platforme se gasesc mai usor si mai multe astfel de productii video, in continuare rezolutia FullHd predomina.

Expertii, precum si parerea mea personala este ca in maxim 2-3 ani majoritatea consumatorilor de continut vor face trecerea la 4K intrucat deja bate la usa tehnologia 8K.

Pe piata sunt telefoane care au ajuns sa filmeze UltraHd cu 60 de cadre pe secunda (Iphone Xs, Samsung Galaxy S10etc) sau chiar 8K experimental (Nubia Red Magic 3). Acest lucru este fara doar si poate un plus pentru adoptarea acestei tehnologii de catre tot mai multi oameni deoarece cantitatea de continut 4K creste considerabil. Astfel, multe dintre persoanele pe care le urmariti pe platforma YouTube, fie ca este vorba despre vlog sau alte productii video au crescut calitatea si este pacat sa nu profitati de ea.

Ca si o conzluie, tehnologia 4K (UltraHd) este o tehnolgie superioara a imaginii care ofera detalii, culori, contraste si o calitate superioara fata de predecesorii HD, FullHd, 2K. Este recomandat sa faceti trecerea catre aceasta rezolutie daca aveti un buget corespunzator pentru a permite producatorilor atat de dispozitive cat si de productie video sa implementeze continutul 4K ca standard si sa vina cu noua generatie de calitate a imaginii, 8K. Daca doriti un televizor 4K la un pret decent puteti citi reviewul nostru pentru Televizorul Smart LED Philips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *