Top 3 aparate de sudura TIG

Aparat de sudura TIG – TOP 3

Top 3

Introducere

Specificatii complete

Dupa cum bine stiti, aparatul de sudura genereaza un anumit scurtcircuit intre un eletrod si piesa care necesita sa fie prelucrata. In urma acestui procesor, se produce o fuziune pe care o regasim pe metalul piesei si pe metalul aport. Temperaturile pentru acest proces ajung undeva la 3.500-4.000 de grade Celsius. Prin consumare, invelisul electrodului degaja un gaz cu scopul de a izola baia de sudura de oxigenul din aer, lcru care genereaza concretitiuni carbonice ce protejeaza metalul si in acelasi timp, incetineste racirea sa.

Ofertele continua la eMag


La eMag ai reduceri tari la mii de produse! Intra pe eMag pentru a vedea ce promotii si oferte gasesti. Cine stie, poate gasesti fix ce cautai.

Ca si concept, aparatul de sudura este o inventie extrem de populara ce dateaza din anul 1800, fiind si in prezent una dintre singurele metode eficiente pentru a imbina 2 bucati metalice intre ele. Datorita dezvoltarii, acest proces a fost imbunatatit si lipirea metalelor se face intr-un mod foarte precis. In prezent, aparatele de sudura sunt moderne si usor de folosit, mai ales pentru persoanele care au ceva experienta in spate.

Exista mai multe tipuri de aparate de sudura, respectiv de procedee pentru sudura. Cele mai populre tipuri sunt: transformatorul de sudura, invertorul de sudura, aparatul de sudura cu electrod MMA, aparatul de sudura MIG/MAG, aparatul de sudura TIG, respectiv aparatul de sudura autogen. Ca si procedee pentru sudura, avem:  procedeul SEI, procedeul MIG/MAG si procedeul WIG/TIG. In acest top am sa ma axez doar pe aparatele/invertoarele de sudura de tip TIG, respectiv pe procesul de sudura TIG. Fiecare aparat si procedeu vine cu avantajele si dezavantajele sale, bineinteles, dar o sa facem aceasta comparatie intr-un alt articol.

Revenid la aparatele de sudura TIG, acestea folosesc un electrod neconsumabil de wolfram sau tungsten. Protejeaza suprafata de sudare prin eliberarea unui tip de gaz proector, gaz care are rolul de a impiedica oxidarea metalelor. Ca si avantaje, aparatele TIG permit sudarea unei largi varietati de metale, respectiv aliaje (feroase si neferoase), fac o sudura extrem de rezistenta, precisa si nedeta, si poate fi folosit cu succes pentru materialele subtiri.

Cat despre procedeul TIG, acesta se mai numeste si si sudarea cu uno lectron nefuzibil, in mediu de gaz inert. Procedeul se poate folosi pentru majoritatea materialelor (cupru, otel, aluminiu, nichel etc), dar in acelasi timp poate fi utilizat si pentru sudarea unor materiale mai rare precum titaniul sau zirconul. Pentru acest procedeu, exceptand aparatul de sudura, trebuie sa mai luati in calcul si alte elemente precum materiale de adaos, componente ale pistoletului, electrod de wolfram sau o duza ceramica pentru gaz. In cazul tutoror tipurilor de aparate si de procedee, este esential sa folositi echipamante speciale de protectie. Dupa cum bine stiti, puteti sa va afectati grav ochii de la lumina puternica sau de la resturile care sar din materialele pe care le sudati. Asadar, mare grija la echipamentele de sudura si nu va aventurati sa sudati ceva fara el, indiferent cat de usor este proiectul.

Aparat de sudura TIG – Tabel comparativ

Model

Velt TIG/MMA 250

Esab – BUDDY ARC 180

Telwin TECNICA171ACX, 150 A

Poza
Invertor de sudura profesional Velt TIG/MMA 250, 250 A, 230 V
Aparat de sudura Esab - BUDDY ARC 180
Invertor de sudura Telwin TECNICA171ACX, 150 A
Procedeu sudura
WIG/TIG sau MMA
TIG
TIG
Protectie scurtcircuit, supraincalzire, subalimentare, supralimentare
da
da
da
Link

1. Aparat de sudura TIG profesional Velt TIG/MMA 250, 250 A, 230 V

Velt TIG/MMA 250, 250 A, 230 V

Primul model pe care vi-l propun astazi este un invertor de sudura profesional de la Velt. Este un aparat extrem de popular si de apreciat la noi in tara, drept dovada fiind review-urile pozitive din partea utilizatorilor si numarul de unitati vandute. Este probabil una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteti face in acest interval de pret.

Acest aparat foloseste tehnologie cu inverter de ultima generatie, fiind recomandat pentru sudura industriala sau pentru lucrari de reabilitare/intretinere. Vine echipat cu un modul de initiere a arcului electric de la distanta, fara sa fie nevoie neaparata sa atingeti electrodul de piesa.

Un lucru impresionant la acest invertor de sudura este faptul ca poate fi folosit atat pentru procedeul TIG/WIG cat si pentru procedeul MMA. Se recomanda pentru sudarea otelurilor aliate si a inoxului, dar cu siguranta puteti sa-l folositi in mai multe scopuri.

Pentru persoanele interesate de specificatii exacte: Tensiune alimentare 230V, curent maxim sudura: 250A, diametru electrozi: 1.6-5mm si are o greutate de 9Kg, fiind relativ usor de transportat si de depozitat.

In cazul in care alegeti sa-l folositi pentru procedeul MMA, acesta o sa vina la pachet cu urmatoarele accesorii: Cablu cu cleste portelectrod 2m, cablu cu cleste de masa 2m, masca de mana din material plastic si perie de sarma cu ciocanel pentru zgura.

In cazul in care il doriti pentru procedeul TIG/WIG, continutul pachetului o sa fie urmatorul: piostolet TIG, penseta 2,0 mm, penseta 2,4 mm, penseta 3,2 mm, portpenseta 3,2 mm, duza ceramica nr. 5, duza ceramica nr. 6, duza ceramica nr. 7, capac pistolet scurt si capac pistolet lung.

Specificatii complete

2. Aparat de sudura TIG Esab – BUDDY ARC 180

Esab - BUDDY ARC 180

Urmatoarea mea propunere pentru dumneavoastra este un aparat de sudura de la Esab, mai exact modelul Buddy AR 180. Este de asemenea un model foarte cautat si apreciat de catre utilizatorii din Romania. are o multime de review-uri pozitive si ocupa un loc fruntas in categoria de pret din care face parte.

Bineinteles, si acest aparat (invertor) de sudura este o unealta destinata profesionistilor, fiind ideal pentru lucrari industriale dar si pentru intretinere. Acesta ofera o performanta si o fiabilitate excelenta, folosind cea mai recenta tehnologie de inalta calitate, numita IGBT. Ca si in cazul modelului prezentat mai sus, se poate folosi atat pentru procedeul MMA cat si pentru procedeul TIG, in functie de nevoile dumneavoastra.

Componentele electronice din interiorul aparatului sunt racite de catre un ventilator extrem de eficient, ventilator ca este monitorizat in permanenta de catre un releu de protectie termica. De asemenea, acesta vine chipat cu trei senzori diferiti pentru temperatura care o sa creasca rezistenta in timp a aparatului.

Are un panou de comanda usor de folosit, o carcara extrem de rezistenta in orice conditii, un maner pentru facilitatea transportului si o curea care va permite sa-l puneti pe urmar.

Pentru persoanele interesate de specificatii mai exacte si de toate detaliile tehnice, am sa va las mai jos o lista cu toate informatiile de care aveti nevoie:

  • Tensiunea retelei: 230 V
  • Frecventa retelei: 50 Hz
  • Siguranta retelei: 25 A lenta
  • Domeniul curentului de sudura
  • Electrod-DC: 5-180 A
  • Curent de sudare la 10 min/40°C
  • Tensiunea de mers in gol standard: 59,8 V
  • Tipul de protectie: IP 23 S
  • Marcaj de siguranta: S
  • Dimensiuni LxlxH: 310x140x230 mm
Specificatii complete

3. Aparat de sudura TIG Telwin TECNICA171ACX, 150 A

Invertor de sudura Telwin TECNICA171ACX, 150 A

Ultimul model pe care vi-l prezint astazi este tot o unealta profesional, mai exact un model de la Telwin, numit TECNICA171ACX. Ca si in cazul modelelor prezentate anterior, se bucura de un real succes in randul utilizatorilor profesionisti din Romania, fiind extrem de apreciat si de recomand de majoritatea cumparatorilor. Daca nu ma insel, este un BEST BUY in categoria de pret din care face parte, fiind putin mai accesibil comparativ cu aparatele precedente.

Ca si caracteristici importante, acest aparat ofera control instantaneu al transferului materialului de adaos, lucru care permite o sudura de cea mai buna calitate cu mai diverse tipuri de electrozi: rutilitici, bazici, inox, fonta etc. De asememea, are un sistem care intrerupe in mod automat procesul atunci cand electrodul este in scurt-circuit sau cand lipseste arcul.

Bineinteles, fiind un aparat de ultima generatie si foarte sigur, dispune de protectie termostatica, protectie la supratensiune, la subtensiune si la supracurent. In acest fel, o sa va puteti desfasura treaba intr-un mod extrem de sigur de fiecare data. Ofera si o stabilitate mare a curentului de sudura atunci cand sunt fluctuatii ale tensiunii de alimentare.

Componentele interioare sunt racite printr-un sistem ventilat forat, adica printr-un ventilator care se asisugra ca totul o sa functioneze in aprametrii optimi. Nu ca mai avea rost sa mentionez, dar este recomand pentru procedeul TIG/WIG si puteti alege accesorii optionale pentru acest lucru.

Accesoriile standard pe care le primiti atunci cand il cumparati sunt urmatoarele: cablu de sudura 10 mm 2,3 m cu cupla DX25 si cleste port-electrod, cablu 10 mm 2,2 m cu cupla DX25 si cleste de masa, cablu de alimentare cu stecher si cutie de transport. Accesoriile pentru WIG/TIG sunt optionale, unele dintre ele fiind cumparate separat.

Specificatii complete

Concluzie

In concluzie, alegerea unui aparat de sudura potrivit (indiferent de procedeul folosit) nu este o activitate usoara. Sunt mai multe conditii si recomandari de care trebuie sa tineti cont, pe care sper ca le-am atins cu informatiile oferite la inceputul articolului. Daca va documentati inainte sa faceti o alegere, cautati review-uri, studiati ofertele si aveti grija la toate detaliile, sunt convins ca o sa faceti cea mai buna achizitie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *